Εκτέλεση
Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6 με 7 λεπτά στους 200°C, να ροδίσουν.
Καθαρίζουμε τις μεμβράνες από τα εντόσθια.
Τα πλένουμε και τα ψιλοκόβουμε.
Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά, το μπέικον και τα εντόσθια για 6 με 7 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 με 5 λεπτά.
Σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι και αφήνουμε να γλασάρει.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, ψωμί, μήλα, καρύδι, κουκουνάρι, ξύσμα, και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Μικρά μυστικά
Για να μη στεγνώσει το κρέας και αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά.
Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
Για να σιγουρευτούμε ότι είναι έτοιμη, μπήγουμε σουβλί στο μπούτι.
Αν το υγρό που τρέχει είναι ροζέ, σημαίνει ότι θέλει επιπλέον ψήσιμο.
Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.
Αν πάλι τρέχουν υπερβολικά ζουμιά διάφανα, τότε πρέπει να ψήσουμε λίγη παραπάνω ώρα.
Αν θέλουμε να γυαλίζει η πέτσα της την αλείφουμε με μέλι, βούτυρο και πορτοκάλι.
Για να μην νοτίσει η πέτσα σκίζουμε σε δυο τρεις πλευρές το αλουμινόχαρτο να φεύγει ο ατμός.