Εκτέλεση
Για τα λαχανικά
Κόβουμε μία φέτα από τις ντομάτες (θα τη χρησιμοποιήσουμε στη συνέχεια ως καπάκι) και τις αδειάζουμε προσεκτικά αφήνοντας 1 εκ. σάρκας περιμετρικά.
Αλέθουμε στο μπλέντερ την ψίχα από τις ντομάτες και την κρατάμε στην άκρη για το τελείωμα του φαγητού.
Πασπαλίζουμε το εσωτερικό των αδειασμένων λαχανικών με αλάτι και προχωράμε στη γέμιση.
Για τη γέμιση
Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο (¼ φλιτζ.) και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 5 λεπτά, να μαλακώσει και να γλυκάνει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη μελιτζάνα και το κολοκύθι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 3-4 λεπτά.
Ρίχνουμε το πλιγούρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να λαδωθεί.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το μέλι και λίγο νερό για να μη στεγνώσει το μείγμα.
Τέλος ρίχνουμε τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, αλάτι και πιπέρι και αποσύρουμε τη ζουμερή γέμιση από τη φωτιά.
Ενσωματώνουμε τα ψιλοκομμένα βότανα.
Γεμίζουμε τις ντομάτες κατά ¾ του σώματός τους και βάζουμε σε καθεμία από 1 κ.σ. αλεσμένη ψίχα ντομάτας.
Τις κλείνουμε με τα καπάκια τους και τις αραδιάζουμε σε βαθύ ταψί, τη μία κοντά στο άλλη.
Όση γέμιση περισσεύει την τυλίγουμε σφιχτά με τα αμπελόφυλλα σε ντολμαδάκια, τα οποία τοποθετούμε όρθια ανάμεσα στις ντομάτες.
Βάζουμε τις κομμένες πατάτες στο ταψί.
Χτυπάμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη αλεσμένη ψίχα ντομάτας με το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και με ένα κουτάλι περιχύνουμε με το μείγμα τις ντομάτες στο ταψί.
Δεν συμπληρώνουμε καθόλου νερό, γιατί τα γεμιστά θα ψηθούν στα δικά τους υγρά.
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 30 λεπτά.
Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε τα γεμιστά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 35-40 λεπτά να μελώσουν.
Αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και μετά σερβίρουμε.
Στο τέλος πρέπει να έχουν μείνει μόνο με το λάδι τους.