Τα ροδίτικα γιαπράκια ξεχωρίζουν από τον κιντιστό κιμά (ψιλοκομμένο κρέας στο χέρι ), από την «μακριά μυρωδιά» (κύμινο) και την ντομάτα στην γέμιση.

Τα ροδίτικα γιαπράκια ξεχωρίζουν από τον κιντιστό κιμά (ψιλοκομμένο κρέας στο χέρι ), από την «μακριά μυρωδιά» (κύμινο) και την ντομάτα στην γέμιση.

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
32

Για τα γιαπράκια Ρόδου

  • 100 τεμάχιο/ια αμπελόφυλλα
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Για τη γέμιση
  • 350 γρ. κιμά από κατσίκι (κομμένος στο χέρι)
  • 1/2 φλ. ρύζι Καρολίνα (πλυμένο)
  • 1 ντομάτα
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
  • 1 κ.σ. κύμινο
  • 2 κ.σ. άνηθο (ψιλοκομμένο)
  • 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Προετοιμασία

    Ετοιμάζουμε τα φρέσκα αμπελόφυλλα  και μετά φτιάχνουμε την γέμιση.

    Αφού ζεματίσουμε τα αμπελόφυλλα τα αφήνουμε να κρυώσουν.

    Αντί για κιμά από κατσίκι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κρέας θέλετε, μοσχάρι, χοιρινό ή ανάμεικτο κιμά.

    Εκτέλεση

    Σε ένα μπολ βάζουμε το ψιλοκομμένο κρέας (κιμάς κομμένος στο χέρι).

    Τρίβουμε μέσα στον κιμά την ντομάτα και το κρεμμύδι και προσθέτουμε τα μυρωδικά μαϊντανό & δυόσμο ψιλοκομμένα.

    Προσθέτουμε το κύμινο, τον πελτέ και το ελαιόλαδο.

    Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.

    Αλατίζουμε τα ντολμαδάκια στην γέμιση κι όχι το νερό στην κατσαρόλα

    Ανακατεύουμε τη γέμιση.

    Γεμίζουμε ένα ένα φύλλο με λίγη γέμιση και τυλίγουμε τα γιαπράκια.

    Στην βάση της κατσαρόλας βάζουμε 3-4 αμπελόφυλλα.

    Σειρά σειρά τοποθετούμε το ένα κοντά στο άλλο, σφιχτά. Σκεπάζουμε με λίγα αμπελόφυλλα.

    Σκεπάζουμε με ένα πιάτο τοποθετώντας το ανάποδα πάνω στα ντολμαδάκια.

    Προσθέτουμε νερό μέχρι να μισοσκεπαστεί το πιάτο.

    Ρίχνουμε και το υπόλοιπο 1/2 φλ. ελαιόλαδο.

    Σιγοβράζουμε για 30´ μετρώντας τον χρόνο από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός.

    Όταν βράσουν αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία κι αφήνουμε τα ροδίτικα γιαπράκια να σταθούν για 15’.

    Τα σερβίρουμε με γιαούρτι και τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου.

    Εδώ θα βρείτε πολλές παραδοσιακές συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου.

    Ευχαριστούμε την κυρία Θαρενή Ζανετίδη από την Κατταβιά Ρόδου που μοιράστηκε μαζί μας αυτήν παραδοσιακή Ροδίτικη συνταγή Γιαπράκια με κιμά.

    Μυστικά

    Η γέμιση για τα γιαπράκια Ρόδου είναι ωμή δεν τσιγαρίζεται.

    Με την ίδια γέμιση γεμίζουν κολοκυθοανθούς και τα μαγειρεύουν όλα μαζί με τα αμπελόφυλλα στην κατσαρόλα. Αυτά τα ροδίτικα ντολμαδάκια παλιά τα έφτιαχναν με πλιγούρι αντί για ρύζι.

    Η ιδιαιτερότητα σε αυτή την συνταγή για ντολμαδάκια, είναι το άρωμα που παίρνουν από την «μακριά μυρωδιά» δηλαδή το κύμινο. Μόνο στην Ρόδο και στην Κάρπαθο δοκίμασα γιαπράκια και «πουλάκια» (κολοκυθολούλουδα) γεμιστά με κιμά, ρύζι και την χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση από κύμινο.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται