Μπορείτε να βάλετε όποιο κρέας με κόκαλό προτιμάτε, αλλά στη Μάνη το φτιάχνουν με γίδα ή κατσικάκι.

Μπορείτε να βάλετε όποιο κρέας με κόκαλό προτιμάτε, αλλά στη Μάνη το φτιάχνουν με γίδα ή κατσικάκι.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
Βαθμολογήστε

Για τη κοκκινιστή γίδα

  • 1.300 γρ. κρέας με κόκαλο (γίδα ή κατσικάκι)
  • 7-8 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • ½ ξύλο κανέλας
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 4-5 κόκκους μπαχάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ξερή μυζήθρα τριμμένη για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Πλένουμε το κρέας το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε μπόλικο νερό, να το σκεπάζει και το μεταφέρουμε στη φωτιά.

    Μόλις πάρει μια-δυο βράσεις, σουρώνουμε το κρέας και το ξεπλένουμε για να απομακρύνουμε αφρό και κοκαλάκια.

    Πλένουμε την κατσαρόλα και επαναφέρουμε μέσα το κρέας.

    Προσθέτουμε μπόλικο νερό (γύρω στα 3 λίτρα) μέχρι να σκεπάζει πλήρως και να υπερκαλύπτει αρκετά το ψαχνό.

    Όταν πάρει βράση, αφαιρούμε με κουτάλα τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, 4 κ.σ. ελαιόλαδο, τη δάφνη, το μπαχάρι, την κανέλα, λίγο αλάτι και πιπέρι.

    Διαλύουμε τον πελτέ σε λίγο ζωμό από το φαγητό και τον ρίχνουμε στην κατσαρόλα.

    Αφήνουμε το κρέας να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά, μέχρι σχεδόν να λιώνει, για περίπου 2 ώρες.

    Προς το τέλος, ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.

    Όταν μαλακώσει καλά το ψαχνό, το βγάζουμε με κουτάλα σε ένα σκεύος και το διατηρούμε σκεπασμένο και ζεστό για να παραμείνει τρυφερό.

    Σουρώνουμε τη σάλτσα και την ξαναβάζουμε στην εστία να πάρει βράση.

    Προσθέτουμε αλάτι και τα μακαρόνια, τα οποία πρέπει να σκεπάζονται από τη σάλτσα, γι’ αυτό, αν χρειάζεται, συμπληρώνουμε ζεστό νερό, υπολογίζουμε περίπου 2 λίτρα σάλτσα για 500 γρ. μακαρόνια.

    Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μέτρια φωτιά για 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο προτείνει η συσκευασία τους.

    Προσέχουμε να μη ρουφήξουν όλη τη σάλτσα, αλλά να μείνουν ζουμερά.

    Ανακατεύουμε μια-δυο φορές. Στο τέλος του βρασμού, ραντίζουμε τα μακαρόνια με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.

    Σερβίρουμε αμέσως τα ζουμερά κόκκινα μακαρόνια σε βαθιά πιατέλα.

    Επάνω βάζουμε τη κοκκινιστή γίδα και μοιράζουμε στα πιάτα περιχύνοντας με σάλτσα από τη βάση της κατσαρόλας και πασπαλίζοντας με τριμμένη μυζήθρα.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται