Για τους γίγαντες
Μουσκεύουμε από την προηγούμενη μέρα τους γίγαντες σε μπόλικο νερό με λίγη σόδα μαγειρικής.
Την επομένη στραγγίζουμε, ξεπλένουμε καλά και βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα.
Καλύπτουμε με κρύο νερό και αφήνουμε να πάρουν βράση.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 40΄.
Για τα λαχανικά
Ψιλοκόβουμε με μαχαίρι τα πράσα, τα φρέσκα κρεμμύδια και το σέλερι.
Κόβουμε το ξερό κρεμμύδι σε φέτες.
Πλένουμε και στραγγίζουμε το σπανάκι και τα λάπαθα.
Τα ψιλοκόβουμε.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε 2-3 κ.σ. από το συνολικό ελαιόλαδο, προσθέτουμε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Τα αφήνουμε να μαραθούν για 5΄.
Σπάμε τα πομοντόρια (ντοματάκια) με πιρούνι και τα προσθέτουμε στα λαχανικά.
Συμπληρώνουμε 1 φλιτζ. νερό, το μπούκοβο και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Βράζουμε τη σάλτσα για 5′-7′.
Πασπαλίζουμε με τα μυρωδικά.
Για το ψήσιμο
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και τους βάζουμε σε ταψί.
Περιχύνουμε με τη σάλτσα, κάνουμε μία στρώση το σπανάκι με τα λάπαθα και περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε φούρνο στους 200°C για 40΄, να μείνει με το λάδι του το φαγητό.
Για τα λουκάνικα
Αλέθουμε το μπαγιάτικο ψωμί στο μπλέντερ.
Βάζουμε το λουκάνικο στο μπλέντερ, να γίνει κιμάς.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι.
Προσθέτουμε τα ψίχουλα και το λουκάνικο και τα αφήνουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
Ανακατεύουμε συχνά.
Απλώνουμε το μίγμα με το λουκάνικο στο φαγητό και ψήνουμε στους 230°C για 10΄, να ροδίσει καλά η κρούστα.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με τρίματα φέτας.
Μυστικό
Μην βράζετε σε δυνατή φωτιά τα όσπρια γιατί διαλύονται.