Gingerbread house. Το μπισκοτόσπιτο Χριστουγεννιάτικο το χαίρονται μικροί και μεγάλοι και αποτελεί κόσμημα πάνω στο χριστουγεννιάτικο μπουφέ.

Gingerbread house. Το μπισκοτόσπιτο Χριστουγεννιάτικο το χαίρονται μικροί και μεγάλοι και αποτελεί κόσμημα πάνω στο χριστουγεννιάτικο μπουφέ.

  • προετοιμασία 45 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
202

Υλικά

  • Μερίδες 1 τμχ
  • Για τα μπισκότα
  • 675 γραμ. αλεύρι
  • 150 γραμ. βούτυρο
  • 75 γραμ. καστανή ζάχαρη
  • 75 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 αυγά
  • 150 γραμ. μέλι
  • 2 κ.γλ κοφτά τζίντζερ (σε σκόνη)
  • 1 κ.γλ κοφτό γαρύφαλλο (σε σκόνη)
  • 3 κ.γλ κανέλα
  • 1½ κ.γλ baking powder
  • 3 βανίλιες
  • 1 κ.γλ κοφτό αλάτι
  • Για το γλάσο
  • 4 ασπράδια (150 γραμ.)
  • 800 γραμ. άχνη ζάχαρη
  • 3-4 κ.σ χυμό από λεμόνι
  • 1 κ.γλ κρεμόριο (θα το βρείτε στο σουπερμάρκετ)
  • Για την διακόσμηση
  • κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
  • Διαφορά ζαχαρωτά
  • (smarties-marshmallows-πουράκια-καραμέλες-Χριστουγεννιάτικα γλυφιτζουράκια κτλ)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Προετοιμασία

    Πρώτα φτιάχνουμε το πατρόν.

    Μετράμε και κόβουμε σε χαρτί τα κομμάτια για το σπιτάκι στις παρακάτω διαστάσεις και όπως φαίνονται στη φωτογραφία.

    Μπροστινός τοίχος: 8 εκ. ύψος + 12.5 εκ. η διαγώνιος για την σκεπή x 14,5 εκ. πλάτος (2 φορές)
    Πλαϊνός τοίχος: 16 εκ. x 8 εκ. (2 φορές)
    Σκεπή: 20 εκ. πλάτος x 14 εκ. ύψος (2 φορές)

    σπιτακι χριστουγεννιατικο μπισκοτοσπιτο πατρον gingerbread house συνταγη

    Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν.

    Σε ένα άλλο μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε το τζίντζερ, το γαρύφαλλο, το αλάτι, το μπεικιν παουντερ, τις βανίλιες και την κανέλα.

    Μόλις αφρατέψει το βούτυρο, ρίχνουμε τα αυγά ένα ένα.

    Χτυπάμε ίσα ίσα να ομογενοποιηθεί το μίγμα και μετά ρίχνουμε το μέλι.

    Όταν ανακατευτούν καλά τα υλικά, ρίχνουμε το μίγμα με το αλεύρι στο μίξερ και τα χτυπάμε όλα μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι.

    Μόλις γίνει ζυμάρι, το βγάζουμε από το μίξερ και το πλάθουμε ελάχιστα με τα χέρια μας.

    Το χωρίζουμε σε 3-4 ίσα μέρη.

    Τυλίγουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου μια ώρα.

    Bγάζουμε από το ψυγείο μόνο το ζυμάρι που θα χρησιμοποιήσουμε κάθε φορά και το μαλακώνουμε λίγο με κυκλικές κινήσεις.

    Το ανοίγουμε με τον πλάστη, ανάμεσα σε δύο αλευρωμένα φύλλα λαδόκολλας, σε πάχος 0,5 εκ..

    Kόβουμε με τα πατρόν και ένα μυτερό μαχαιράκι τα σχήματα μας και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.

    Προσοχή. Δεν ξεχνάμε να κάνουμε στις σκεπές δυο μικρές τρύπες στο πάνω μέρος σε ίση απόσταση (όπως φαίνονται οι δυο λευκές βούλες στα πατρόν της φωτογραφίας) ώστε να περάσουμε την κορδελίτσα από μέσα μετά το ψήσιμο .

    Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα, για 10-15  λεπτά μέχρι να ροδίσουν λίγο.

    Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.

    Για το γλάσο 

    Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια μέχρι να αρχίσουν να σφίγγουν και να κάνουν απαλές κορυφές.

    Προσθέτουμε το λεμόνι.

    Αρχίζουμε σιγά σιγά και ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη στην οποία έχουμε ανακατέψει και το κρεμόριο.

    Το μίγμα θα αρχίσει να σφίγγει.

    Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει μια παχιά κολλώδη υφή.

    Δεν θέλουμε να ρέει. Τότε είναι έτοιμο για χρήση.

    Το αποθηκεύουμε σε σακούλες κορνέ ή γενικά σε σακούλες πλαστικές χωρίς να παίρνει αέρα.

    Aν θέλουμε, μπορούμε να χωρίσουμε ένα μέρος από το γλασο σε μικρότερα μπολ και να τα χρωματίσουμε με χρώματα ζαχαροπλαστικής.

    Γεμίζουμε μια ή περισσότερες σακούλες ζαχαροπλαστικής με ότι μύτες κορνέ και σχέδια εμείς επιθυμούμε.

    Για να το στήσουμε

    Τοποθετούμε σε μια βάση τον ένα μπροστινό τοίχο, έχοντας βάλει με το κορνέ λίγο γλάσο στο κάτω μέρος του τοίχου αλλά και επάνω στην βάση στο σημείο ακριβώς που θα τον τοποθετήσουμε.

    Έπειτα παίρνουμε τον πλαϊνό τοίχο και βάζουμε στη βάση, αλλά και στις δύο πλαϊνές μεριές γλάσο.

    Κολλάμε με τέτοιο τρόπο, ώστε η μία πλευρά του πλαϊνού τοίχου, να ενώνεται με την άκρη της μέσα πλευράς του μπροστινού τοίχου.

    σπιτακι Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο συνταγη gingerbread house

    Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τους υπόλοιπους τοίχους, έτσι ώστε να είναι όλοι οι τοίχοι κολλημένοι μεταξύ τους.

    Όταν σταθεροποιηθεί το σπιτάκι, και παγώσει το γλάσο μας, τοποθετούμε με το κορνέ γλάσο στην σκεπή ακριβώς στο σημείο που θα ενωθεί με το υπόλοιπο σπιτάκι.

    Συμβουλή: Περνάμε μέσα από τις δυο τρύπες της πρώτης σκεπής από μια κορδελίτσα και μετά περνάμε μέσα από τις άλλες τρύπες της άλλης σκεπής τις ίδιες κορδέλες αντίστοιχα. Στην ουσία θέλουμε να ακουμπήσουμε τις δυο σκεπές ταυτόχρονα και να κολλήσουν με το γλάσο. Έπειτα με λίγη βοήθεια, κάνουμε από έναν φιόγκο στην κάθε μια κορδέλα από πάνω ώστε να μην αρχίσουν να πέφτουν και να κρατιούνται οι σκεπές από το υπόλοιπο σπιτάκι μέχρι να παγώσει το γλάσο.

    gingerbread house σπιτακι Χριστουγεννιάτικο μπισκοτόσπιτο ζύμη

    Μυστικά 

    Aν θέλουμε να στολίσουμε το μπροστινό τοίχο και τις σκεπές βάζοντας πόρτα παράθυρα κλπ, καλό θα ήταν να τον διακοσμήσουμε πριν ξεκινήσουμε να στήνουμε το σπιτάκι μας. Μόλις παγώσει το γλάσο και η διακόσμηση τότε ξεκινάμε να στήνουμε.

    Τα πατρόν μπορούμε να τα φτιάξουμε είτε σε κάποιο φύλλο χαρτί Α4 σκέτο ή πλαστικοποιημένο, είτε σε χαρτόνι. Προσέχουμε να μη λερωθεί με μολύβι ή στυλό, η πλευρά που θα ακουμπήσει στο ζυμάρι μας (η οποία πρέπει πάντοτε να είναι καθαρή).

    Για να φαίνεται το σπιτάκι ακόμη πιο Χριστουγεννιάτικο, μπορούμε να κάνουμε έξτρα royal icing και να το απλώσουμε με απαλές κινήσεις γύρω από το σπιτάκι για να φαίνεται σαν χιόνι.

    Με τα σοκολατένια πουράκια μπορούμε να φτιάξουμε κάποιο διάδρομο έξω από το σπίτι ή να σχηματίσουμε μια στιβάδα από ξυλαράκια.

    Συμβουλή: Για πολύ πιο εύκολο στήσιμο κάνουμε στο πατρόν της σκεπής δύο τρύπες όπως φαίνεται στην πάνω φωτογραφία (λευκές βούλες), κόβουμε και ψήνουμε το ζυμάρι έχοντας κάνει αυτές τις τρύπες.

    Gingerbread house απο την Αργυρω

    Ευχαριστούμε τον pastry chef Γιάννο Βαλιάνο για την συνταγή και την δημιουργία του gingerbread house 

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται