Γιουβέτσι με μανιτάρια σε κόκκινη σάλτσα αρωματισμένη με φρέσκο θυμάρι. Είναι ένα τέλειο κυρίως γεύμα ή ένα νόστιμο συνοδευτικό.

Γιουβέτσι με μανιτάρια σε κόκκινη σάλτσα αρωματισμένη με φρέσκο θυμάρι. Είναι ένα τέλειο κυρίως γεύμα ή ένα νόστιμο συνοδευτικό.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
Βαθμολογήστε
  • 600 γρ. φρέσκα ανάμεικτα μανιτάρια, κατά προτίμηση άγρια (εναλλακτικά καλλιεργήσιμα)
  • 30 γρ. άγρια αποξηραμένα μανιτάρια
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • 2 σκελ. σκόρδο σπασμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. ντομάτα τριμμένη
  • 1/3 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κλων. φρέσκο θυμάρι, (τα φύλλα)
  • 500 γρ. κριθαράκι
  • 1 lt ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Αμύγδαλο τριμμένο για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ρίχνουμε σε ένα μικρό μπολ τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα καλύπτουμε με 1 φλιτζ. βραστό νερό. Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να μανιτάρια να μουλιάσουν για 10 λεπτά.

    Καθαρίζουμε τα φρέσκα μανιτάρια και τα κόβουμε σε χοντρές φέτες, αφήνοντας ολόκληρα τα μικρά.

    Ζεσταίνουμε σε ένα βαθύ τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κριθαράκι για 2 λεπτά.

    Το απλώνουμε στη συνέχεια σε ρηχό ταψί.

    Συμπληρώνουμε στο ίδιο τηγάνι λίγες σταγόνες ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά τα φρέσκα μανιτάρια με το σπασμένο σκόρδο, για 2 λεπτά.

    Δεν τα ανακατεύουμε καθόλου για να μη βγάλουν τα υγρά τους, απλά κουνάμε το τηγάνι.

    Τα απλώνουμε στο ταψί πάνω από το κριθαράκι.

    Συμπληρώνουμε στο τηγάνι 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 4-5 λεπτά, να ροδίσουν ελαφρά.

    Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση του σκεύους με ξύλινη κουτάλα, να καβουρντιστεί.

    Πασπαλίζουμε με το θυμάρι και σβήνουμε με το κρασί.

    Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την ντομάτα και βράζουμε για 5 λεπτά.

    Στραγγίζουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια (κρατάμε το νερό τους) και τα βάζουμε στο ταψί.

    Ρίχνουμε το νερό τους στο τηγάνι με την ντομάτα.

    Προσθέτουμε το ζωμό των λαχανικών και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι.

    Μόλις πάρει βράση, αποσύρουμε τη σάλτσα από τη φωτιά και περιχύνουμε τα υλικά στο ταψί. Ανακατεύουμε.

    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200°C, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα, για 15 λεπτά.

    Ανακατεύουμε το φαγητό στο ταψί και σβήνουμε το φούρνο όσο το κριθαράκι είναι ακόμη ζουμερό. Aφήνουμε το γιουβέτσι μανιταριών να σταθεί μέσα στο σβηστό φούρνο για 15 λεπτά.

    Τέλος, το πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό και λίγο τριμμένο αμύγδαλο και το σερβίρουμε αμέσως, όσο είναι ακόμη μελωμένο και ζουμερό.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται