Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τις γαρίδες.
Κρατάμε τα κεφάλια για τον ζωμό και το σώμα.
Βράζουμε το χταπόδι στον ζωμό θαλασσινών για περισσότερη νοστιμιά, για να μειώσουμε τον χρόνο στο τελικό μαγείρεμα.
Για το ζωμό
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια κατσαρόλα.
Σοτάρουμε τα κεφάλια από τις γαρίδες για 2′-3′.
Προσθέτουμε το χταπόδι και το σκόρδο ολόκληρο με τη φλούδα.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια το πράσο και το καρότο ολόκληρο.
Σοτάρουμε για 3′-4′ να ροδίσει ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε την δάφνη τα κλωνάρια μαϊντανού και τους κόκκους πιπέρι.
Σβήνουμε με το κρασί κι ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Βάζουμε το νερό κι αφήνουμε να πάρει βράση.
Βράζουμε για 30’ σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει το χταπόδι.
Όταν βράσει το αφαιρούμε και το κόβουμε σε φέτες.
Το σκεπάζουμε και το διατηρούμε ζεστό.
Σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό, τον διατηρούμε ζεστό.
Το στήσιμο
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τις καθαρισμένες γαρίδες και σοτάρουμε για 1’ να αλλάξουν χρώμα.
Τις βγάζουμε σε μπολ και τις σκεπάζουμε.
Τις αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το φινόκιο σε πολύ λεπτές φέτες.
Σοτάρουμε για 3’-4’ ανακατεύοντας να καραμελώσουν κρεμμύδι και φινόκιο.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1’ προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας.
Σβήνουμε με το ούζο.
Ανακατεύουμε τα υλικά
Προσθέτουμε το κριθαράκι κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια, το χταπόδι και τον ζωμό.
Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5′-6′ ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε τις γαρίδες και βράζουμε για 2′.
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Τέλος, το ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Όταν βγει από την φωτιά πρέπει να είναι ζουμερό.
Αφήνουμε να σταθεί για 2′-3’ εκτός φωτιάς και σερβίρουμε.
Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με λίγο μαϊντανό και τέταρτα λεμονιού.
Μυστικά
Το γιουβέτσι θαλασσινών όταν σερβίρεται πρέπει να είναι ζουμερό και χυλωμένο.
Ένα στεγνό σε λίγα λεπτά θα κολλήσει όλο μαζί στο πιάτο. Γι’ αυτό δώστε προσοχή στην ένταση της φωτιάς και στα υγρά. Αν χρειαστεί επιπλέον υγρασία επειδή εξατμίστηκε στον βρασμό προσθέστε λίγο ζεστό ζωμό ή νερό.
Όταν μαγειρεύουμε κριθαράκι πάντα έχουμε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε τακτικά το φαγητό γιατί πιάνει στη βάση της κατσαρόλας.