Θυμίζει γλυκιά τάρτα ή πίτα σιροπιασμένη. Ιδανική και για πρωινό!

Θυμίζει γλυκιά τάρτα ή πίτα σιροπιασμένη. Ιδανική και για πρωινό!

  • προετοιμασία 20 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
9

Για τη ζύμη

  • 1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμ.
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 κρόκοι αυγού
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1/2 κ.γ. αλάτι
  • Για τη γέμιση καρυδιού
  • 175 γρ. βούτυρο μαλακό
  • 125 γρ. μαύρη ή καστανή ζάχαρη (κατά προτίμηση)
  • 1 λεμόνι (ξύσμα)
  • Πορτοκάλι ακέρωτο
  • 100 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 250 γρ. σταφύλι μαύρο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Διαλύουμε πρώτα τη μαγιά με τη ζάχαρη σε 1 φλυτζάνι χλιαρό νερό. Ανακατεύουμε και σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη το μπολ.

    Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να εμφανιστούν φουσκάλες στην επιφάνεια – δείγμα ότι είναι ενεργή.

    Κρατάμε 1 φλυτζάνι αλεύρι και το υπόλοιπο το βάζουμε σε μπολ.

    Κάνουμε μία λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, τους κρόκους, το ελαιόλαδο και το αλάτι.

    Ανακατεύουμε τη ζύμη, να ενωθεί. Εάν κολλάει πολύ την πασπαλίζουμε με λίγο από το αλεύρι που έχουμε κρατήσει.

    Βγάζουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄, μέχρι να γίνει απαλή και ελαστική.

    Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή, αλλά να μην κολλάει στα χέρια. Αν κολλάει, την πασπαλίζουμε πάλι με λίγο αλεύρι.

    Τη βάζουμε σε λαδωμένο μπολ, σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί, περίπου 1 ώρα, σε ζεστό μέρος.

    Στο μεταξύ έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.

    Ψήνουμε για 15΄ και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 15΄ μέχρι να φουσκώσει καλά και να ροδίσει η επιφάνεια.

    Αφήνουμε λίγο να κρυώσει και σερβίρουμε σε κομμάτια.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται