Μία παραδοσιακή κολοκυθόπιτα γλυκιά από την Ίο, με τραγανό σπιτικό φύλλο και κίτρινη κολοκύθα στη γέμιση, γεμάτη νοστιμιά και αρώματα.

Μία παραδοσιακή κολοκυθόπιτα γλυκιά από την Ίο, με τραγανό σπιτικό φύλλο και κίτρινη κολοκύθα στη γέμιση, γεμάτη νοστιμιά και αρώματα.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
111
  • ½ κιλό αλεύρι γ.ο.χ
  • 2 κ.σ ξύδι
  • 4 κ.σ λάδι
  • ¼ κ.γλ. μπέικιν μπάουντερ
  • μια πρέζα αλάτι
  • 1¼ φλ. ζεστό νερό (περίπου)
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο για τα φύλλα
  • λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου
  • Για τη γέμιση
  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη (τριμμένη και στυμμένη χωρίς υγρά)
  • 2 κ.σ σιμιγδάλι
  • 4 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. γεμάτο κανέλα
  • ¼ κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
  • ½ φλ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά) ½ φλ. καρύδι τριμμένο (προαιρετικά)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Βάζουμε όλα τα υλικά για το χωριάτικο φύλλο σε ένα μπολ και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και να ξεκολλάει από τα χέρια.

    Ξεκουράζουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 30 λεπτά περίπου.

    Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε και ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης.

    Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια σε 4 φύλλα.

    Λαδώνουμε ελαφρά ένα στρογγυλό ταψί 32 εκ.

    Βάζουμε δυο φύλλα στο ταψί ραντίζοντας τα ελαφρά με λίγο λάδι και προσθέτουμε τη γέμιση κολοκύθας.

    Σκεπάζουμε με τα άλλα δυο φύλλα λαδώνοντας ελαφρά ενδιάμεσα.

    Γυρίζουμε τις άκρες σε κόθρο.

    Λαδώνουμε την επιφάνεια και χαράζουμε σε κομμάτια.

    Ψήνουμε στους 180°C βαθμούς για 50 λεπτά με 1 ώρα να ροδίσει το φύλλο.

    Αφήνουμε να κρυώσει η γλυκιά κολοκυθόπιτα και την πασπαλίζουμε με κανέλα.

    Για να σου ανοίγει εύκολα το φύλλο, πρέπει να ξεκουράσεις σωστά τη ζύμη.

    παραδοσιακή γλυκιά κολοκυθοπιτα με σιμιγδαλι σπιτικό φύλλο κίτρινη κολοκύθα αργυρω Ιος οι μαμαδες του αιγαιου

    Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Μαρία και την ευχαριστούμε πολύ.

    Προτεινόμενες συνταγές

    Βίντεο

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται