Για τα φύλλα
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη απαλή και εύπλαστη.
Τη βάζουμε σε ένα μπολ και τη σκεπάζουμε.
Την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30΄.
Μετά, τη χωρίζουμε σε δυο κομμάτια.
Ανοίγουμε σε αλευρωμένο πάγκο δυο χοντρά φύλλα με διάμετρο 35-40 εκ. Θα βάλουμε 1 φύλλο κάτω, ένα φύλλο πάνω και στη μέση η γέμιση.
Για τη γέμιση
Στραγγίζουμε τα πλυμένα σέσκουκλα πολύ καλά και τα χοντροκόβουμε.
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα 3/4 από το ελαιόλαδο. Το υπόλοιπο το κρατάμε στην άκρη για το ταψί και τα φύλλα.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τα σέσκουκλα και τα αφήνουμε σε δυνατή φωτιά για 10 ανακατεύοντας, να χάσουν τον όγκο τους, να μαραθούν και να πιούν τα υγρά τους.
Προσθέτουμε το μάραθο, τον άνηθο και το αλάτι.
Προσθέτουμε το ρύζι, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με την κανέλα και ρίχνουμε μέσα στη γέμιση το μέλι, τη ζάχαρη και τις σταφίδες.
Λαδώνουμε ένα ταψί 35 εκ.
Απλώνουμε ένα φύλλο (το μεγαλύτερο) κάτω.
Βάζουμε τη γέμιση και καλύπτουμε με το άλλο φύλλο.
Κλείνουμε τις άκρες των φύλλων σε κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και ραντίζουμε την επιφάνειά της με λίγο λάδι.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμι.
Ψήνουμε τη γλυκιά σεφουκλωτή σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C αντιστάσεις κάτω σχάρα για περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά. Αν θέλουμε μπορούμε να περιχύσουμε την πίτα με μέλι.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η κυρία Ιουλία.
Θέλετε περισσότερες υπέροχες συνταγές από τα νησιά του Αιγαίου; Βρείτε τες όλες εδώ!