Κουμ κουάτ γλυκό κουταλιού
Διαλέγουμε σφιχτά φρούτα χωρίς χτυπήματα, όχι πολύ ώριμα και όλα πρέπει να είναι ισομεγέθη.
Τα πλένουμε.
Τα ζεματάμε 3 φορές σε νερό που βράζει, από 3′-4′ λεπτά την κάθε φορά.
Κάθε φορά αλλάζουμε το νερό ώστε να ξεπικρίσουν.
Αν θέλετε να ξεπικρίσουν περισσότερο, αφού τα ζεματίσετε, μπορείτε να τα αφήσετε μία ολόκληρη νύχτα σε σκεύος με κρύο νερό, αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές κατά τη διάρκεια.
Με ένα ξύλο για σουβλάκι τρυπάμε από πάνω ως κάτω κάθε κουμ κουάτ.
Τα ζουλάμε ένα ένα στη χούφτα μας ώστε να φύγουν τα πολλά υγρά.
Τα βάζουμε πάνω σε καθαρή πετσέτα να στραγγίσουν καλά. Είναι καλύτερα να τα αφήσετε πάνω στην απορροφητική πετσέτα μερικές ώρες.
Για το σιρόπι
Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε μέσα τα κουμ κουάτ και βράζουμε ακόμα για 15 λεπτά, ξαφρίζοντας τον αφρό που κάθεται στην επιφάνεια.
Προσοχή, γιατί αν τα βράζετε δυνατά, ξεχειλίζει με τον βρασμό το γλυκό και χύνεται.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε σκεπασμένη την κατσαρόλα με πετσέτα να κρυώσει το γλυκό τελείως και να βγάλει το κουμ κουάτ όλα τα υγρά του μέσα στο σιρόπι.
Αφού κρυώσει τελείως το γλυκό κουταλιού κουμκουάτ, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού και ξαναβράζουμε το γλυκό, ώσπου να δέσει το σιρόπι σε κόμπο που στέκεται.
Αν έχετε θερμόμετρο για σιρόπι η ένδειξη να είναι 103°C.
Γεμίζουμε τα αποστειρωμένα βάζα με το καυτό γλυκό κουταλιού μέχρι πάνω. Σφραγίζουμε με τα αποστειρωμένα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα πάνω στον πάγκο.
Όταν κρυώσουν τελείως τα συντηρούμε στο ντουλάπι. Διατηρούνται έτσι για πάνω από ένα χρόνο.