Εκτέλεση
Για το ψωμί ολικής αλέσεως, βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια απαλή και αφράτη ζύμη.
Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε 5 λεπτά, να αφρατέψει καλά.
Δίνουμε στη ζύμη σφαιρικό σχήμα και πατάμε ελαφρά στην κορυφή, να ισιώσει.
Τη βάζουμε σε λαδωμένη λαμαρίνα.
Με κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε σταυρωτά την επιφάνεια με βαθιές χαρακιές.
Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι ή σπόρους στην επιφάνεια.
Ψήνουμε το ψωμί ολικής σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, τελευταία σχάρα, μέχρι να φουσκώσει ελαφρά και να ροδίσει καλά, περίπου 35 λεπτά.