Προετοιμασία
Υλικά, όπως το βούτυρο, τα καρύδια και ο χυμός από πορτοκάλι δημιουργούν την πιο απίθανη βασιλόπιτα που θα μοσχομυρίσει το σπίτι σας όταν φτιάξετε αυτή τη συνταγή. Προσθέστε χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά και κάντε ότι στολισμό επιθυμείτε για ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder και τα κρατάμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις. Θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί κατά προτίμηση 28 ή 30 εκ. με πλαϊνά τοιχώματα ύψους 6 -7 εκατοστών.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί, για να μπορέσουμε να ξεφορμάρουμε πολύ εύκολα αφού ψηθεί.
Για το μίγμα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μαλακό βούτυρο με την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη.
Χτυπάμε με το σύρμα να αφρατέψουν και να κρεμώσουν τα υλικά για λίγα λεπτά.
Αφού λιώσει η ζάχαρη και κρεμώσει το μίγμα, προσθέτουμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους. Πρέπει κάθε φορά να τους πίνει το μίγμα πριν προσθέσουμε τον επόμενο κρόκο.
Με μίξερ χειρός σε ένα βαθύ μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι σε μεσαία ταχύτητα μέχρι η μαρέγκα να κάνει απαλές κορυφές που στέκονται (περίπου για 2-3 λεπτά). Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη για λίγο.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο 1.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό και τα προσθέτουμε στο μίγμα.
Εναλλάξ, προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το γάλα και το κονιάκ.
Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε το χτύπημα με αλεύρι.
Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα καρύδια.
Προσθέτουμε σταδιακά την μαρέγκα και διπλώνουμε απαλά το μίγμα με μία μαλακή σπάτουλα για να μην χάσουμε τον όγκο του.
Αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί. Προσθέτουμε το φλουρί.
Ψήνουμε για 55′ με 1 ώρα. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε, μπήγουμε μαχαίρι στο κέντρο της. Αν βγει στεγνή η λάμα από ζύμη, τότε είναι έτοιμη.
Αφήνουμε 15΄να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει ελαφρά.
Την αναποδογυρίζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Αν θέλετε να γράψετε ευχές στη βασιλόπιτα, φτιάξτε ένα εύκολο γλάσο.
Μυστικά
Για να γίνει φουσκωτή κι αφράτη δεν ανακατεύουμε πολύ το μίγμα από την ώρα που μπαίνει το αλεύρι.
Την ώρα που θα διαλύσεις τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, να το κάνεις πάνω από τον κάδο του μίξερ, γιατί φουσκώνει και χύνεται.
Ρίξε μια κουταλιά αλεύρι από το συνολικό μέσα στα καρύδια πριν τα προσθέσεις στο μίγμα. Έτσι θα διανεμηθούν σωστά στο μίγμα και θα πάνε παντού ομοιόμορφα.
Δώσε προσοχή στο ψήσιμο της γιατί αν δεν ψηθεί καλά στο κέντρο της τότε μόλις τη βγάλεις από το φούρνο θα κάθεται στο κέντρο.
Για να μην σκάει στην επιφάνεια, φρόντισε στο ταψί το μίγμα να καλύπτει τα 3/4 ώστε με το ψήσιμο να έχει περιθώριο να φουσκώσει χωρίς να πιέζεται σε μικρό ταψί και να σκάει από πάνω. Το ιδανικό ταψί για αυτή τη δόση είναι 30 εκ.
Αυτή η δόση είναι μεγάλη. Αν θέλεις μικρή βασιλόπιτα, τότε διαιρείς όλα τα υλικά στη μέση, τα 5 αυγά γίνονται 2 μεγάλα αυγά και το ιδανικό ταψί είναι 23 ή 25 εκ.
Ψήσιμο σε αέρα ή στις αντιστάσεις;
Εννοείται πως μπορείτε να ψήσετε και στον αέρα στους 160ºC. Όμως, ο αέρας θα κάνει γρήγορα σκληρή κρούστα εξωτερικά χωρίς να έχει ψηθεί σωστά το εσωτερικό. Έτσι μπορεί να συμβούν τα εξής 2:
- Να ξεγελαστείς από το ρόδινο εξωτερικά χρώμα της και μόλις τη βγάλεις να μην έχει ψηθεί σωστά, με αποτέλεσμα να κάθεται η βασιλόπιτα στην μέση μετά από λίγο και να κάνει λακκούβα στο κέντρο της.
- Αφού κάνει γρήγορα ρόδινη κρούστα με το ψήσιμο στον επιθετικό αέρα, μετά από λίγο να αρχίσει να σκάει γιατί το υγρό ακόμα κέντρο της ψάχνει διέξοδο με το ψήσιμο και το φούσκωμα του. Αποτέλεσμα είναι να σκάει στην επιφάνεια της.
Μάθε όλα μου τα μυστικά για τέλεια βασιλόπιτα εδώ.
Συντήρηση
Μπορείς να ψήσεις την βασιλόπιτα και αφού κρυώσει καλά, να την τυλίξεις με μεμβράνη και να την διατηρήσεις στην κατάψυξη. Διατηρείται για 2-3 μήνες. Μπορείς να την αφήσεις αφού κρυώσει, στον πάγκο της κουζίνας σου καλά σκεπασμένη για μερικές ημέρες. Θα τη διακοσμήσεις τελευταία στιγμή, λίγες ώρες πριν την κόψεις.
Αν θέλεις υπερπαραγωγή, φτιάξε αυτό το θεϊκό γλάσο με παστεριωμένη μαρέγκα που είναι ένα λευκό σύννεφο και μπορείς να γαρνίρεις τέλεια τα γλυκά σου.
Η ιστορία της
Η ιστορία της βασιλόπιτας χάνεται μέσα στους αιώνες, το ίδιο και η αρχική συνταγή της.
Αυτό που παραμένει το ίδιο είναι ο συμβολισμός που έχει η παραδοσιακή βασιλόπιτα, που δεν είναι άλλος από το να φέρει ευλογία, τύχη, ευημερία και αγάπη σε κάθε σπιτικό! Τα δε υλικά που χρησιμοποιούνται είναι υλικά που προσφέρουν πλούσια γεύση και μοναδικά αρώματα. Ξηροί καρποί, καρύδια, αμύγδαλα και αμυγδαλόψυχα, γιαούρτι, σοκολάτα ακόμα και λευκή σοκολάτα, σταφίδες, πορτοκάλι, μαχλέπι, κανέλες και γαρύφαλλα για πλούσιο άρωμα.
Και έτσι πλούσιος είναι και ο στολισμός της. Εκτός από την κλασική διακόσμηση με τα σχέδια που δημιουργεί το άχνισμα με τη ζάχαρη, έχετε την επιλογή να την διακομίσετε με σοκολατένια γκανάζ ή με ζαχαρόπαστα και χριστουγεννιάτικα στολίδια!
Στη δική μας οικογένεια έχουμε μια ιδιαίτερη συνταγή που κάνουμε κάθε χρόνο και είναι αυτή εδώ. Αν με ρωτήσετε θα σας πω ότι είναι η καλύτερη, η πιο αφράτη! Από εμένα όλες οι ευχές για τύχη και ευημερία στο σπιτικό σας!