Εκτέλεση
Η σάλτσα
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και σοτάρουμε για 4-5’ να ροδίσει ελαφρά.
Προσθέτουμε την σπασμένη σκελίδα σκόρδου.
Σοτάρουμε για 1’
Προσθέτουμε το φινόκιο σε λεπτές φέτες και σοτάρουμε για 2’.
Το καλαμάρι
Τα βάζουμε τα σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν τελείως.
Τα βάζουμε σε ένα δίσκο και τα ραντίζουμε με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Τα προσθέτουμε στη σάλτσα και σοτάρουμε για 2’
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα ντοματίνια κομμένα στη μέση και την κάπαρη.
Αφήνουμε στην φωτιά για 2’ να πυκνώσει.
Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Σερβίρουμε αμέσως.
Εάν θέλουμε γαρνίρουμε με λίγο λάδι μαϊντανού.
Για το λάδι μαϊντανού
Θα χρησιμοποιήσουμε 1/2 ματσάκι μαϊντανό και 150 ml ελαιόλαδο.
Πλένουμε και αφαιρούμε τα κοτσάνια του μαϊντανού.
Τα βυθίζουμε για 1’ σε νερό που βράζει.
Μετά το ζεμάτισμα τα στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Τα βάζουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Τα πολτοποιούμε.
Σουρώνουμε το πράσινο λάδι μαϊντανού και το διατηρούμε σε γυάλινο σκεύος στο ψυγείο για μερικές ημέρες.
Γαρνίρουμε σούπες και φαγητά.