Εκτέλεση
Πρώτα καθαρίζουμε τα καλαμάρια και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και πρόσθετουμε το σκόρδο.
Αφήνουμε για ένα λεπτό.
Το αφαιρούμε.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το πράσο, την πιπεριά και τα πλοκάμια και τα αφήνουμε για 5 με 6 λεπτά ανακατεύοντας.
Aποσύρουμε από τη φωτιά.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο.
Προσθέτουμε το ψωμί, τον μαϊντανό, λίγο έξτρα ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.
Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ρόδι.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια και στερεώνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
Ελαφρά λαδώνουμε την επιφάνεια του.
Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος
Ψήνουμε στο φούρνο για 7 με 8 λεπτά από κάθε πλευρά.
Για καλύτερο ψήσιμο τα σκεπάζουμε.
Χαράζουμε σε φέτες, όχι μέχρι κάτω και όλο μαζί το βάζουμε σε πιατέλα επάνω στην σάλτσα.
Για τη σάλτσα
Ξεφλουδίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες σε μπολ.
Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά όσο πιο ψιλοκομμένα μπορούμε και τα προσθέτουμε.
Σε άλλο μπολ βάζουμε το λεμόνι, το σιρόπι ρόδι, την πάστα πιπεριάς και το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.
Τα προσθέτουμε στις ντομάτες.
Προσθέτουμε τα βότανα και μπαχαρικά, το αλάτι και το πιπέρι και τέλος ρίχνουμε τα ρόδια.
Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι η σάλτσα να γίνει κατακόκκινη.