Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Με λίγα απλά υλικά η γέμιση για καλαμάρια γίνεται υπέροχη.
Τα πλένουμε, τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε σουρωτήρι.
Ψιλοκόβουμε λίγα από τα πλοκάμια.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμύδι και τα βότανα για να ξεκινήσουμε τη γέμιση και κρατάμε λίγο φρέσκο κρεμμύδι και λίγα βότανα για το ταψί.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε για 3-4’ ανακατεύοντας να μαλακώσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τα ψιλοκομμένα πλοκάμια και σοτάρουμε για 2-3´.
Στο τέλος προσθέτουμε το ρύζι κι ανακατεύουμε για 2-3’ να λαδωθεί.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Όταν στεγνώσει η γέμιση, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα και 1-1/2 φλ. νερό.
Αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-7′ να τραβήξει η γέμιση τα υγρά, χωρίς όμως να στεγνώσει τελείως.
Προσοχή στην ένταση της φωτιάς γιατί αν βράζετε δυνατά θα εξατμιστεί το νερό πριν γίνει το πλιγούρι.
Όσο ακόμα είναι ζουμερή η γέμιση την αποσύρουμε από την φωτιά.
Προσθέτουμε μέσα το κουκουνάρι, τις σταφίδες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα, τον δυόσμο, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Κρατάμε λίγο από τα κρεμμυδάκια και τα βότανα για το ταψί.
Προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Στο φούρνο
Για να τα γεμίσουμε εύκολα, υπάρχει ένα μυστικό ώστε να γλιστράει η γέμιση μέσα χωρίς πίεση. Πρέπει στο πίσω κάτω μέρος του, να κάνουμε μια μικρή χαρακιά με μαχαίρι ή ψαλίδι κουζίνας.
Τα γεμίζουμε αφήνοντας λίγο κενό στο άνοιγμα.
Κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
Σε ένα μικρό ταψί βάζουμε 1 κρεμμύδι κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες και 1 ντομάτα σε λεπτές φέτες.
Κάνουμε δηλαδή ένα στρώμα για να τα ακουμπήσουμε.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά και τα φρέσκα κρεμμυδάκια που κρατήσαμε.
Τα βάζουμε επάνω σε μία στρώση.
Ψήσιμο
Ραντίζουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα στην μεσαία σχάρα για 15’.
Αφαιρούμε τις οδοντογλυφίδες και σερβίρουμε μαζί με τα λαχανικά του ταψιού. Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη γέμιση που έχει περισσέψει.
Μπορείτε αν θέλετε να πολτοποιήσετε τα υγρά του ταψιού, με λίγα από τα λαχανικά του ταψιού και να δημιουργήσετε μια νόστιμη σάλτσα.
Μυστικά
Η γέμιση πρέπει να είναι ζουμερή.
Τα μυρωδικά μπαίνουν πάντα στο τέλος της γέμισης.