Εκτέλεση
Προετοιμασία
Σε περίπτωση που βάλουμε μεγάλα καλαμάρια, τα καθαρίζουμε αφαιρώντας το κόκαλο και το μελάνι (με γάντια). Τρυπάμε κάτω κάτω και ρίχνουμε μπόλικο τρεχούμενο νερό, πλένοντάς τα πολύ καλά, να φύγει η άμμος από το εσωτερικό.
Με ένα μαχαίρι τα κόβουμε σε φέτες (ροδέλες) και ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια.
Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι. Σε αυτό το στάδιο, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι και τα σκεπάζουμε με βρεγμένη καθαρή πετσέτα. Διατηρούνται για 1 ημέρα στη συντήρηση του ψυγείου στο ράφι με την πιο δυνατή ψύξη.
Το μαγείρεμα
Ζεσταίνουμε μια μέτρια σε μέγεθος κατσαρόλα (ρηχή και φαρδιά) και ρίχνουμε το ελαιόλαδο.
Σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, αφήνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το σκόρδο, να γίνει διάφανο ανακατεύοντας το για 3-4 λεπτά.
Προσθέτουμε το καλαμάρι (καλά στεγνωμένο) και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά να αλλάξει χρώμα.
Αφαιρούμε το σκόρδο.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να λαδωθεί καλά και να γίνει διάφανο για 2 λεπτά.
Ρίχνουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε με κουτάλα στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1 λεπτό.
Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και 5 φλ. βραστό νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και μισοσκεπάζουμε το φαγητό.
Σιγοβράζουμε (σε χαμηλή φωτιά) για περίπου 15 λεπτά μέχρι να σκάσει το ρύζι.
Προς το τέλος του βρασμού αν θέλουμε πασπαλίζουμε άνηθο, μαϊντανό η μάραθο.
Σε αυτή τη φάση στην επιφάνεια του ρυζιού, θα έχουν σχηματιστεί τρυπούλες εδώ και εκεί.
Δεν ανακατεύουμε.
Αποσύρουμε από την φωτιά.
Βάζουμε καθαρή πετσέτα πάνω στην κατσαρόλα και σκεπάζουμε με το καπάκι.
Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10 λεπτά και να τραβήξει τα υγρά του.