Η καπονάτα είναι μια εύκολη και φανταστική Ιταλική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις. Σερβίρεται σαν σαλάτα και συνοδευτικό! Είναι ακόμα καλύτερη την...

Η καπονάτα είναι μια εύκολη και φανταστική Ιταλική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσεις. Σερβίρεται σαν σαλάτα και συνοδευτικό! Είναι ακόμα καλύτερη την επόμενη μέρα γιατί μαρινάρονται τα υλικά και βγαίνει πιο ωραίο το αποτέλεσμα!

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 30 λεπτά
29

Για την καπονάτα (Caponata)

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε καρέ)
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
  • 6 ντομάτες κομμένες σε καρέ (χωρίς τους σπόρους)
  • 2 κ.σ. κάππαρη
  • 10 μικρές ελιές
  • 2 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1/2 φλ. βαλσάμικο ξίδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Βασιλικό (ψιλοκομμένο)
  • Για το τηγάνι
  • Λίγο ελαιόλαδο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Για την καπονάτα (Caponata)

    Βάζουμε τα καρέ μελιτζάνας σε μπολ με νερό και 1 κ.σ. αλάτι και τα αφήνουμε για 10 λεπτά.

    Έτσι θα ρουφήξουν λιγότερο λάδι στο μαγείρεμα.

    Στύβουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες για την καπονάτα και τις αφήνουμε στην άκρη.

    Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες λίγες λίγες για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά και να πάρουν ελαφρύ χρώμα.

    Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσουν καλά.

    Αδειάζουμε το λάδι από το τηγάνι και κρατάμε 3 κουταλιές.

    Το βάζουμε να ζεσταθεί και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο αλλά να μην πάρει χρώμα.

    Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και αφήνουμε να λιώσει και να καραμελώσει το κρεμμύδι.

    Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε για λίγο στη φωτιά να εξατμιστεί, για 1-2 λεπτά.

    Προσθέτουμε τις ντομάτες και βράζουμε για 10 λεπτά.

    Τέλος, αφού πυκνώσει η σάλτσα ντομάτας, προσθέτουμε τις μελιτζάνες, την κάππαρη, τις ελιές, το κουκουνάρι, το βασιλικό, και συνεχίζουμε το βράσιμο για 5 λεπτά σε δυνατή φωτιά, μέχρι οι μελιτζάνες να πιούν όλα τα υγρά τους.

    Παγώνουμε την καπονάτα και τη σερβίρουμε σαν σαλάτα.

    Μπορεί να διατηρηθεί για 3-4 μέρες στο ψυγείο.

    Μυστικά

    Στεγνώνουμε πολύ καλά τις μελιτζάνες πριν τις βάλουμε στο ζεστό λάδι.

    Μπορείτε να τηγανίσετε τις μελιτζάνες και να τις αφήσετε σε σουρωτήρι με βάρος ώστε να στραγγίσουν τελείως το λάδι τους.

    Εναλλακτικά, μπορείτε αντί να τηγανίσετε να ψήσετε τις μελιτζάνες στο φούρνο βάζοντάς τες σε ένα ταψί, ραντίζοντάς τες με λίγο ελαιόλαδο και ψήνοντάς τες για 15 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.

    Η καπονάτα είναι πάντα καλύτερη την επόμενη μέρα!

    Αγαπάτε την Ιταλική κουζίνα; Δείτε περισσότερες εύκολες και νόστιμες συνταγές εδώ.

    Εκτός από την καπονάτα, δοκιμάστε να φτιάξετε και την παρακάτω τέλεια Ιταλική συνταγή:

    Ποια ιταλική μακαρονάδα θα τρώγατε πιο ευχάριστα;

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται