Καραμελωμένα κρεμμύδια
Για να καραμελώσουν σωστά τα κρεμμύδια, διαλέγουμε ένα μεγάλο τηγάνι με χοντρή βάση.
Σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τα κομμένα κρεμμύδια.
Τα αφήνουμε πάντα σε μέτρια φωτιά για να μην πάρουν σχεδόν καθόλου χρώμα στην αρχή, ανακατεύοντάς τα τακτικά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Περίπου για 15΄.
Δυναμώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς δυνατή.
Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια.
Συνεχίσουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας τακτικά, για 10-15′ επιπλέον, μέχρι να πάρουν τα κρεμμύδια ένα σκούρο χρυσό χρώμα.
Τότε, πασπαλίζουμε με 2-3 πρέζες ζάχαρη και συνεχίζουμε το καραμέλωμα ανακατεύοντας για 10′ μέχρι να πάρουν ένα ωραίο ρόδινο χρώμα.
Να θυμάστε ότι, μπορεί να γίνονται εύκολα και γρήγορα τα καραμελωμένα κρεμμύδια, αλλά χαμηλή φωτιά και λίγη υπομονή για να καραμελώσουν σωστά χωρίς να μαυρίσουν, είναι απαραίτητη.
Όταν λέμε καραμελώνουμε τα κρεμμύδια, σημαίνει ότι πρέπει να πάρουν τον χρόνο τους και να έρθουν στη σωστή θερμοκρασία χωρίς να πάρουν χρώμα αλλά να αποβάλουν τα σάκχαρα τους.
Ιδανικά για πίτσα, μπέργκερ, χότ ντόγκ, τάρτα και κρέας, αλλά και στη φάβα δίνουν νοστιμιά μοναδική!
Μπορείτε επίσης να προσθέσετε τα καραμελωμένα κρεμμύδια σε έναν απλό πουρέ και να απογειώσετε το πιάτο σας.