Παραδοσιακή συνταγή Κεφαλονιάς. Γίνεται με τράγο, σερβίρεται με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα και συνηθίζεται πολύ στα μαγειρέματα στο νησί του...

Παραδοσιακή συνταγή Κεφαλονιάς. Γίνεται με τράγο, σερβίρεται με χοντρό μακαρόνι και μυζήθρα και συνηθίζεται πολύ στα μαγειρέματα στο νησί του Ιονίου.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες & 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για το τράγιο με χοντρό μακαρόνι

  • 1-½ kg τράγιο κρέας. (τράγος σε μερίδες)
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
  • 4-5 σκελ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 φλ. κόκκινο κρασί
  • 1 συσκ. ντομάτα (400 γρ) ή φρέσκια
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Για το σερβίρισμα
  • Μακαρόνια
  • Μυζήθρα Κεφαλονιάς τριμμένη (ξερή)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προετοιμασία

    Προτιμάμε κομμάτι τράγου από σβέρκο και ζητάμε να μας το καθαρίσει ο κρεοπώλης και να το κόψει σε μερίδες.

    Ζητήστε από τον κρεοπώλη και λίγα κόκκαλα τράγου γιατί έτσι θα ενισχύσετε την νοστιμιά της σάλτσας.

    Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.

    Στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί και προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε να πάει παντού.

    Μαγείρεμα

    Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα και ροδίζουμε ολόγυρα το κρέας να κάνει κρούστα για 5-6 λεπτά.

    Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Σοτάρουμε να μαλακώσουν τα κρεμμύδια για 4-5 λεπτά.

    Ρίχνουμε τον πελτέ και το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί για 1-2 λεπτά και προσθέτουμε την ντομάτα τη δάφνη και νερό μέχρι να σκεπάζει το κρέας.

    Χαμηλώνουμε την εστία μόλις πάρει βράση και σιγοβράζουμε για περίπου 2½ ώρες μέχρι να μαλακώσει τελείως και να δέσει η σάλτσα.

    Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι πριν το τέλος του βρασμού και προσθέτουμε αν χρειάζεσαι.

    Βράζουμε χοντρά μακαρόνια με τρύπα κατά προτίμηση και σερβίρουμε με την πλούσια σάλτσα του και τριμμένη μυζήθρα Κεφαλονιάς.

    Ευχαριστούμε την αγαπημένη Τασία Δενδρινού από το εστιατόριο «Τασία» στο Φισκάρδο για την παραδοσιακή συνταγή Κεφαλονιάς.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται