Εκτέλεση
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 με 150°C. Θα ψήσουμε στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα.
Κρατάμε λίγα φρέσκα φρούτα για γαρνίρισμα.
Βουτυρώνουμε με λίγο βούτυρο μια στρογγυλή φόρμα, ή ταψί με διάμετρο 22 εκ.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στη βάση.
Για το κέικ
Σε ένα μπολ βάζουμε το μαλακό βούτυρο και με μίξερ χειρός χτυπάμε για 1 λεπτό να μαλακώσει.
Προσθέτουμε την ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη χτυπώντας το μείγμα και συνεχίζουμε το χτύπημα με το μίξερ χειρός για περίπου 3 λεπτά, μέχρι το μίγμα για να γίνει κρέμα και να διαλυθεί ζάχαρη.
Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους με το αλεσμένο αμύγδαλο, ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία.
Ρίχνουμε το ξύσμα λεμονιού και τη βανίλια. Τα υλικά πρέπει να ομογενοποιηθούν πλήρως.
Σε καθαρό κάδο του μίξερ με καθαρά εργαλεία προσθέτουμε τα ασπράδια και 1 πρέζα αλάτι.
Χτυπάμε με το μίξερ σε μέτρια ταχύτητα, μέχρι να γίνει η μαρέγκα και να στέκεται.
Όταν σχηματιστούν απαλές κορυφές στην μαρέγκα είναι έτοιμη.
Προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά την μαρέγκα στο μίγμα και απαλά, με μαλακή σπάτουλα, διπλώνουμε από κάτω προς τα πάνω χωρίς να χάσουμε τον όγκο της μαρέγκας.
Αδειάζουμε το μισό μείγμα μέσα στο έτοιμο ταψί.
Βάζουμε λίγα κόκκινα φρούτα από πάνω, αλλά δεν τα πατάμε να μπουν μέσα στο μίγμα.
Από πάνω ρίχνουμε το υπόλοιπο μείγμα.
Γαρνίρουμε την επιφάνεια του γλυκού με λίγα κόκκινα φρούτα.
Για το ψήσιμο
Για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σταθεροποιηθεί και να βγαίνει καθαρή από ζύμη η λάμα από το μαχαίρι από το κέντρο του.
Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα του φούρνου, στους 140ºC μέχρι να φουσκώσει, να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί το κέντρο του.
Αφήνουμε το κέικ αμυγδάλου στον πάγκο της κουζίνας να κρυώσει τελείως.
Ξεφορμάρουμε το βάζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε το χαρτί.