Φανταστική συνταγή για αλμυρό κέικ με ξινόγαλο, ακόμα και αυτούς που δεν τρώνε εύκολα το μπρόκολο! Δοκιμάστε το.

Φανταστική συνταγή για αλμυρό κέικ με ξινόγαλο, ακόμα και αυτούς που δεν τρώνε εύκολα το μπρόκολο! Δοκιμάστε το.

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 45 λεπτά
70

Για το κέικ με ξινόγαλο και μπρόκολο

  • 2¼ φλ. αλεύρι που φουσκώνει μονο του
  • 1/2 κ.γ. σόδα μαγειρικής
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1½ φλ. κεφαλογραβιέρα
  • 300 γρ. μπρόκολο
  • 2 αυγά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1¼ φλ. ξινόγαλο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
  • 1 κ.σ. σουσάμι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170°C.  Θα πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

    Καθαρίζουμε το μπρόκολο από τις ίνες και κρατάμε το τρυφερό μέρος.

    Ζεματάμε το μπρόκολο για 3 λεπτά σε βραστό νερό και το στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί.

    Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο, ξεπαγωμένο και καλά στραγγισμένο μπρόκολο.

    Αφού στεγνώσουμε καλά το μπρόκολο, το ψιλοκόβουμε.

    Σε ένα μπολ βάζουμε τα δύο αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη πάπρικα και το αλάτι. Τα ανακατεύουμε.

    Προσθέτουμε το τυρί και το μπρόκολο κι ανακατεύουμε καλά να ντυθούν τα υλικά με αλεύρι.

    Σε άλλο μπολ βάζουμε τα αυγά, το ελαιόλαδο και το ξινόγαλο ή το γιαούρτι.

    Τα χτυπάμε με ένα σύρμα ώστε να ενωθεί καλά ο χυλός.

    Ρίχνουμε τα υγρά στο μπολ με τα στερεά υλικά.

    Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε απαλά τα υλικά να ενωθούν.

    Η ζύμη θα είναι λίγο περίεργη και κολλώδης.

    Στη φόρμα

    Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα.

    Αδειάζουμε τη ζύμη μας μέσα στη φόρμα.

    Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και το σουσάμι.

    Ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου μέχρι να βγαίνει καθαρή η λάμα από το μαχαίρι.

    Αφού ψηθεί, το αφήνετε για 15 λεπτά στη φόρμα  ώστε να σταθεροποιηθεί και έπειτα ξεφορμάρετε σε σχάρα για να μη νοτίσει.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται