Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μικρή μακρόστενη φόρμα.
Προθερμαίνουμε το φούρνο θα ψήσουμε στους 160°C στον αέρα.
Χτυπάμε σε ένα μπολ με το σύρμα τα αυγά, το αλάτι και το πιπέρι.
Προσθέτουμε το ξινόγαλο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι αναδιπλώνοντας απαλά με σπάτουλα. Τέλος, ενσωματώνουμε το ζαμπόν, το ανθότυρο, τη λιαστή ντομάτα και το σχοινόπρασο, ανακατεύοντας απαλά.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και το ψήνουμε στη μεσαία σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του σκεύους.
Ελέγχουμε ότι έχει ψηθεί σωστά βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει στεγνή, θεωρούμε ότι είναι έτοιμο.
Aφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
Το κέικ με ξινόγαλο, μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα brunch ή να αναλάβει το ρόλο του σνακ στο γραφείο ή το σχολείο.