Εκτέλεση
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το αλάτι.
Βουτυρώνουμε, αλευρώνουμε μια μακρόστενη φόρμα για κέικ 27 x 10 εκ. και τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC, πάνω και κάτω αντίσταση.
Ρίχνουμε σε ένα μπολ το λιωμένο κρύο βούτυρο, το λάδι, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γιαούρτι, τη βανίλια, τη σόδα, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε με σύρμα.
Προσθέτουμε το κοσκινισμένο αλεύρι με το αλάτι και αναδιπλώνουμε το μείγμα με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί.
Τέλος ενσωματώνουμε τα φρέσκα μύρτιλα αναδιπλώνοντας απαλά με τη σπάτουλα.
Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε την επιφάνειά του με κουτάλι.
Ψήνουμε στην κάτω σχάρα του προθερμασμένου φούρνου για μία ώρα περίπου, χωρίς να ανοιγοκλείνουμε ενδιάμεσα το φούρνο.
Πριν το βγάλουμε, ελέγχουμε αν έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο του τη λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγει καθαρή, θεωρούμε ότι είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ με μύρτιλα να σταθεί στη φόρμα για 10 λεπτά και στη συνέχεια το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Για το γλάσο
Ρίχνουμε τα μύρτιλα σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες νερό και πιέζουμε ελαφρά τα φρούτα να σπάσουν για να βγάλουν το χυμό τους.
Τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια, σουρώνουμε το χυμό σε ένα μικρό μπολ.
Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ και προσθέτουμε 2-3 κ.σ. από το χυμό των φρούτων ανακατεύοντας να χρωματιστεί το γλάσο.
Αν το θέλουμε πιο ρευστό, το αραιώνουμε με λίγο χυμό, αν το προτιμάμε πιο πυκνό, προσθέτουμε λίγη άχνη.
Γαρνίρουμε το ζουμερό κέικ με το κόκκινο γλάσο και διακοσμούμε με λίγα φρέσκα μύρτιλα.