Εκτέλεση
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μακρόστενη φόρμα για κέικ 8×22 εκατ.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και στη συνέχεια κοσκινίζουμε το κακάο και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο και το χτυπάμε με μίξερ χειρός για 1’ να αφρατέψει.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός για 3-4’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να κρεμώσει το βούτυρο.
Ένα – ένα ρίχνουμε τα αυγά.
Κάθε φορά που ρίχνουμε ένα αυγό πρέπει να έχει ενσωματωθεί πλήρως το προηγούμενο.
Τέλος προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να χαθεί το αλεύρι.
Ισομοιράζουμε το μείγμα σε δυο μπολ.
Για το σοκολατένιο μείγμα
Στον ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα με το κακάο και ανακατεύουμε γίνει ρευστή σοκολάτα.
Τέλος ρίχνουμε τις σταγόνες σοκολάτας και απαλά με κουτάλι ανακατεύουμε.
Για το μείγμα πορτοκαλιού
Στο άλλο μπολ ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό πορτοκάλι.
Στη φόρμα
Βάζουμε εναλλάξ μέσα στη φόρμα του κέικ, μείγμα σοκολάτα και μείγμα πορτοκάλι, με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσουν τα δυο μείγματα.
Με ένα ξυλάκι ή με τη λάμα από ένα μαχαίρι κάνουμε οχτάρια ώστε να μπλεχτούν τα δυο μείγμα. Κάνε 2-3 ανακατέματα όχι παραπάνω γιατί θα χαθεί το σχέδιο αν ανακατέψετε πολύ ώρα.
Βάζουμε στην κάτω σχάρα του φούρνου το μείγμα κέικ και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα σε καλά προθερμασμένο φούρνο.
Το κέικ πορτοκάλι σοκολάτα είναι έτοιμο όταν φουσκώσει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και ροδίσει ομοιόμορφα ολόγυρα.
Πριν το βγάλουμε από το φούρνο, ελέγχουμε αν το κέικ έχει ψηθεί μπήγοντας τη λάμα από ένα μαχαίρι στο κέντρο. Αν βγει στεγνή τότε το κέικ μας είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ να σταθεί στη φόρμα του για 15’.
Με προσοχή το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσει τελείως.
Διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3-4 ημέρες αλλά και στην κατάψυξη καλά σκεπασμένο μέχρι 3 μήνες.
Διαβάστε το μυστικό επιτυχίας για τέλεια κέικ, που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα πιο συχνά λάθη.