Εκτέλεση
Διαλέγουμε ώριμα και σφιχτά φρούτα, πρώτα τα πλένουμε, τα στεγνώνουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Θα τα χρησιμοποιήσουμε με την φλούδα τους.
Βουτυρώνουμε μια μικρή φόρμα δαχτυλίδι 20 εκ. με αποσπώμενη βάση και ντύνουμε τη βάση με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς C στις αντιστάσεις και θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα.
Βάζουμε το μαλακό βούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ και το χτυπάμε με μίξερ χειρός στην μεσαία ταχύτητα για 1’ να αφρατέψει.
Ενώ το μίξερ είναι σε λειτουργία προσθέτουμε σταδιακά την ζάχαρη.
Χτυπάμε σε μεσαία προς δυνατή ταχύτητα για 3-4’ μέχρι να λιώσει η ζάχαρη στο βούτυρο και όλο το μείγμα να μοιάζει με κρέμα.
Ένα – ένα προσθέτουμε τα αυγά. Κάθε φορά που ρίχνω ένα αυγό περιμένω να το πιει το κέικ πριν προσθέσω το επόμενο.
Προσθέτουμε το ξύσμα και το αλάτι για το κέικ με σύκα.
Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ στο πιο χαμηλό.
Κοσκινίζουμε το μισό αλεύρι μέσα στο κέικ και προσθέτουμε το γάλα με τον χυμό λεμονιού.
Χτυπάμε με το μίξερ για μερικά δευτερόλεπτα να χαθεί το αλεύρι στο μείγμα.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι κοσκινίζοντας το μέσα στο κέικ.
Με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα πάντα, χτυπάμε μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να χαθεί το αλεύρι για το κέικ με σύκα.
Σταματάμε το μίξερ.
Κόβουμε τα 3 σύκα στα 4 και κάθε κομμάτι στη μέση. Εγώ χρησιμοποιώ τα σύκα με τη φλούδα τους. Μπορείτε να την αφαιρέσετε αν θέλετε. Αλλά το άρωμα και η γεύση θα είναι καλύτερη με τη φλούδα.
Ρίχνουμε τα κομμάτια φρέσκου σύκου μέσα στο κέικ και με σπάτουλα αναδιπλώνουμε το μείγμα.
Αδειάζουμε το κέικ στην έτοιμη βουτυρωμένη φόρμα.
Ισιώνουμε την επιφάνεια του με σπάτουλα.
Κόβουμε τα υπόλοιπα 3 σύκα σε φέτες και τα ακουμπάμε στην επιφάνεια του κέικ.
Ελαφρά με την παλάμη πιέζουμε να μπουν στο μαλακό κέικ.
Τοποθετείστε το κέικ με σύκα στην κάτω σχάρα και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 170 °C στις αντιστάσεις για 1 ώρα περίπου μέχρι να στεγνώσει το κέντρο του.
Ελέγχουμε την καρδιά του κέικ με την λάμα ενός μαχαιριού.
Μπήγουμε το μαχαίρι στο κέντρο του κέικ. Αν η λάμα βγει καθαρή από ζύμη κέικ τότε είναι σωστά ψημένο κι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ με σύκα να σταθεί για 15’ στη φόρμα και να κρυώσει.
Το ξεφορμάρουμε με προσοχή και το βάζουμε σε πιατέλα.
Σερβίρουμε το κέικ σύκου με γιαούρτι ή φρέσκο τυρί κρέμα.
Περιχύνουμε με λίγο μέλι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
Συντήρηση
Το κέικ σύκου διατηρείται σκεπασμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ημέρες.
Διατηρείται σκεπασμένο στην κατάψυξη αφού κρυώσει τελείως, για 3 μήνες.
Ξεπαγώστε το κέικ από την κατάψυξη αφήνοντας το σκεπασμένο στην συντήρηση του ψυγείου για μια νύχτα.