Κιμαδόπιτα με τραγανή σφολιάτα και φανταστική γέμιση. Ιδανική για να δώσετε στο τραπέζι έξτρα νοστιμιά! Γεύση που μυρίζει σπίτι και μαμά.

Κιμαδόπιτα με τραγανή σφολιάτα και φανταστική γέμιση. Ιδανική για να δώσετε στο τραπέζι έξτρα νοστιμιά! Γεύση που μυρίζει σπίτι και μαμά.

  • προετοιμασία 40 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα
77

Για τη κιμαδόπιτα με σφολιάτα

  • 2 φύλλα σφολιάτας
  • 4 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 250 γρ. κασέρι χοντροτριμμένο
  • 2 φωλιές φιδέ σπασμένο
  • 2 αυγά
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. μαύρο σουσάμι

Για τον κιμά

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 kg κιμά μοσχαρίσιο
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κ.σ. πελτέ
  • 2 καρότα χοντροτριμμένα
  • 1 πράσο ψιλοκομμένο
  • ½ φλ. λευκό ξηρό κρασί (ή κονιάκ)
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 2 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Για την γέμιση

    Ζεσταίνουμε σε ένα αντικολλητικό σκεύος και σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και ροδίζουμε τον κιμά πολύ καλά, για 6-7 λεπτά, να πάρει χρώμα.

    Μόλις στεγνώσει τελείως, ρίχνουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά ακόμα.

    Προσθέτουμε πρώτα το σκόρδο και αμέσως μετά τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να καβουρντιστεί.

    Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε τη δάφνη, την κανέλα και ½ φλιτζ. νερό.

    Αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να πιει ο κιμάς όλα τα υγρά του και να στεγνώσει τελείως.

    Αφαιρούμε τη δάφνη και την κανέλα και πασπαλίζουμε τον κιμά με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.

    Για τα φύλλα

    Αλείφουμε με λάδι τη βάση και τα τοιχώματα ενός ταψιού 24×35 και απλώνουμε μέσα το ένα φύλλο σφολιάτας, τεντώνοντάς το να καλύψει και τα τοιχώματα του σκεύους.

    Σπάμε τον φιδέ πάνω στο φύλλο και ρίχνουμε ομοιόμορφα το μισό στεγνό κιμά.

    Καλύπτουμε με το μισό τριμμένο κασέρι και συνεχίζουμε με μία στρώση φέτες ντομάτας.

    Επαναλαμβάνουμε τις στρώσεις κιμά, κασέρι, ντομάτα.

    Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά με το γιαούρτι και λίγο αλατοπίπερο και περιχύνουμε με το μείγμα τα υλικά στο ταψί.

    Κόβουμε το δεύτερο φύλλο σφολιάτας στη διάσταση του ταψιού ώστε να μην περισσεύει στα πλαϊνά της γέμισης.

    Καλύπτουμε την πίτα και σφραγίζουμε τις άκρες των φύλλων, τσιμπώντας τις ενώσεις σε δαντέλα.

    Χαράζουμε σε κομμάτια την επιφάνεια της και λαδώνουμε με πινέλο ή την αλείφουμε με διάλυμα αβγού και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

    Ψήνουμε την κιμαδόπιτα με σφολιάτα στη μεσαία σχάρα καλά προθερμασμένου φούρνου στους 180°C, στον αέρα, για περίπου μία ώρα, έως ότου ροδίσει και ξεκολλάει ολόκληρη από τη βάση του ταψιού.

    Αφήνουμε την πίτα να κρυώσει ελαφρώς εκτός φούρνου πριν την κόψουμε σε κομμάτια για να μη διαλυθεί.

    Οδηγός Μαγειρικής

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται