Κόλλυβα συνταγή
Από το προηγούμενο βράδυ, βάζουμε το σιτάρι σε ένα μπολ και το καλύπτουμε με μπόλικο κρύο νερό.
Την επόμενη μέρα το στραγγίζουμε, το βάζουμε σε μία κατσαρόλα και το καλύπτουμε με καθαρό νερό.
Το αφήνουμε να πάρει βράση.
Προσθέτουμε λίγο αλάτι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το σιτάρι, αλλά όχι να ανοίξει και να σκάσει.
Αν αποφασίσετε να βράσετε το σιτάρι χωρίς να μουλιάσετε από την προηγούμενη νύχτα, να θυμάστε ότι πρέπει να το βράσετε σε χαμηλή φωτιά γύρω στη μία ώρα.
Το αφήνουμε σε σουρωτήρι να στραγγίσει καλά.
Απλώνουμε μία καθαρή μεγάλη πετσέτα στον πάγκο και απλώνουμε επάνω το σιτάρι να στεγνώσει πολύ καλά.
Το αφήνουμε για τρεις με 4 ώρες ώστε να στεγνώσει τελείως και να μην έχει καθόλου υγρασία.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 C στον αέρα.
Σε ένα ρηχό φαρδύ ταψάκι, βάζουμε το σουσάμι.
Σε ένα άλλο ρηχό φαρδύ ταψάκι ρίχνουμε το αλεύρι.
Τα ψήνουμε και τα δύο στον αέρα για περίπου 15 λεπτά.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ανακατεύουμε το σουσάμι αλλά και το αλεύρι με κουτάλι ποτέ-πότε για να ροδίσουν και να καβουρδιστούν ομοιόμορφα.
Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά στον πάγκο της κουζίνας.
Αλέθουμε το σουσάμι στο μπλέντερ ή το σπάμε στο γουδί.
Πώς τα φτιάχνουμε;
Μέσα σε μία μεγάλη γαβάθα βάζουμε όλα τα υλικά.
Ανακατεύουμε πολύ καλά, μέχρι με τη ζέστη των χεριών μας να αρχίσει να λιώνει η ζάχαρη.
Αν βάλετε μέλι, το μείγμα θα κολλάει ελαφρά, αλλά αξίζει τον κόπο γιατί είναι πολύ νόστιμο και πολύ υγιεινό.
Τα στήνουμε σε δίσκο και παραδοσιακά τα στολίζουμε με ζάχαρη άχνη, αμύγδαλα, ρόδι, ανάλογα τις συνήθειες της κάθε περιοχής.
Καταναλώνονται την ίδια ημέρα. Αν περισσέψουν διατηρήστε τα στο ψυγείο σκεπασμένα για μία, το πολύ δύο ημέρες.