Προετοιμασία
Ιδανικά χρησιμοποιούμε ντομάτες αποφλοιωμένες μακρόστενες πομοντόρια φρέσκα η εμπορίου.
Πριν ξεκινήσουμε το μαγείρεμα βγάζουμε το κοτόπουλο από το ψυγείο.
Αφήνουμε το κοτόπουλο για 30 λεπτά σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες.
Το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
Ψιλοκόβουμε το καρότο και το σέλερι.
Σπάμε το σκόρδο.
Κόβουμε τις ντομάτες σε μικρά κομμάτια ή τις ζουλάμε με τα χέρια.
Τις αλατίζουμε ελαφρά.
Αφήνουμε στην άκρη όλα τα λαχανικά.
Για το κοτόπουλο cacciatore
Ζεσταίνουμε μεγάλη φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και θωρακίζουμε το κοτόπουλο.
Προσθέτουμε τα κομμάτια κοτόπουλου με την πέτσα να ακουμπάει στην καυτή κατσαρόλα.
Δεν βάζουμε όλα τα κομμάτια κοτόπουλου μαζί στην κατσαρόλα.
Θωρακίζουμε λίγα-λίγα τα κομμάτια για 5 με 6 λεπτά, να κάνει ρόδινη κρούστα το κοτόπουλο και γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.
Συνεχίζουμε το ρόδισμα για 2 με 3 λεπτά από την άλλη πλευρά.
Βγάζουμε το ζεστό κοτόπουλο σε πιατέλα και το αφήνουμε σκεπασμένο στην άκρη.
Στην ίδια κατσαρόλα προσθέτουμε το κρεμμύδι και σοτάρουμε για 3 λεπτά.
Προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Προσθέτουμε τον πελτέ και το σκόρδο, το δεντρολίβανο και το δαφνόφυλλο, σοτάρουμε για 1’ τρίβοντας τον πελτέ στην κατσαρόλα.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες αφήνουμε να πάρουν βράση.
Ξαναβάζουμε το ροδισμένο κοτόπουλο στην σάλτσα cacciatore και προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό η ζωμό κοτόπουλου μέχρι να μισοσκεπαστεί το κοτόπουλο.
Μόλις πάρει βράση το κοτόπουλο, σκεπάζουμε με καπάκι την κατσαρόλα χαμηλώνουμε την φωτιά σε χαμηλή προς μέτρια και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά να μαλακώσει.
Μετά από 45 λεπτά προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο φαγητό.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά επιπλέον.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε πιατέλα και το διατηρούμε ζεστό.
Δυναμώνουμε τη φωτιά και πυκνώνουμε την σάλτσα με δυνατό βρασμό για 1 με 2 λεπτά μέχρι να δέσει και να μελώσει.
Αφαιρούμε δεντρολίβανο και δαφνόφυλλο και με πρέσα χειρός πιέζουμε τυχόν κομμάτια λαχανικών, που έχουν μείνει στη σάλτσα ώστε να λιώσουν τελείως.
Περιχύνουμε την πιατέλα με το κοτόπουλο με την σάλτσα του, και σερβίρουμε με πολέντα .
Μυστικά
Αφού βράσετε το κοτόπουλο και σβήσετε την φωτιά αφήστε το κοτόπουλο σκεπασμένο στην κατσαρόλα να ολοκληρωθεί η ισορροπία των γεύσεων.
Το κοτόπουλο cacciatore όταν μαγειρευτεί σωστά όπως σας εξηγώ παραπάνω είναι ένα ονειρεμένο φαγητό.
Μαλακό τρυφερό κοτόπουλο σε πλούσια αρωματική και δεμένη σάλτσα ντομάτας και λαχανικών που πραγματικά δεν χρειάζεται τίποτα άλλο για να ξετρελάνει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.
Είναι ένα κοκκινιστό με αρώματα λαχανικών και βοτάνων που αξίζει τον κόπο να το δοκιμάσεις ειδικά όταν έχεις καλεσμένους και θέλεις να εντυπωσιάσεις με τις μαγειρικές σου ικανότητες.
Να το σερβίρεις με την ιταλική πολέντα και να καταπλήξεις τους καλεσμένους σου.
Κάθε υλικό που μπαίνει στο κοτόπουλο cacciatore έχει λόγο άλλο για γλύκα άλλο για ένταση κι άλλο για να ενώσει όλες αυτά τα υπέροχα υλικά.
Απολαύστε ένα από τα αγαπημένα φαγητά των Ιταλών και μαγειρέψετε το σαν Ιταλός chef με σίγουρη επιτυχία.