Μαμαδίστικη συνταγή εύκολη και γρήγορη! Κοτόπουλο κατσαρόλας με ρύζι και θεϊκή λεμονάτη σάλτσα και κρεμώδη υφή. Σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και είναι ένα...

Μαμαδίστικη συνταγή εύκολη και γρήγορη! Κοτόπουλο κατσαρόλας με ρύζι και θεϊκή λεμονάτη σάλτσα και κρεμώδη υφή. Σερβίρεται με ρύζι πιλάφι και είναι ένα καθημερινό φαγητό για όλη τη οικογένεια. Συνοδεύστε το με λίγη μουστάρδα και απογειώστε το πιάτο σας!

  • προετοιμασία 10 λεπτά
  • μαγείρεμα 40 λεπτά
1495

Για το κοτόπουλο λεμονάτο κατσαρόλας

  • 1 κοτόπουλο γύρω στα 1.300 γρ.
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελ. σκόρδο ολόκληρη
  • 1 μέτριο καρότο ολόκληρο
  • 1/2 κρεμμύδι
  • 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 πρέζα/ες μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ
  • 1 μέτριο ζουμερό λεμόνι (χυμό)

Για το ρύζι

  • 2 φλ. ρύζι μακρύκοκκο
  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 φλ. αρακά
  • 2 κ.σ. άνηθο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
  • 520 Θερμίδες
    (kcal)
  • 35% Λιπαρά
  • 40% Υδατ/κες
  • 25% Πρωτεΐνες
* Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

* Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

Για το κοτόπουλο λεμονάτο

Θα στεγνώσουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.

Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.

Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.

Συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή σπιτικό ζωμό κότας, μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα.

Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι.

Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα.

Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.

Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας.

Για το ρύζι

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.

Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό.

Προσθέτουμε τον αρακά.

Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά.

Είναι απαραίτητη η χαμηλή φωτιά για να προλάβει το ρύζι να μαγειρευτεί.

Προς το τέλος, αλατίζουμε.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.

Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του.

Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια μερίδα λεμονάτο κοτόπουλο και μπόλικη σάλτσα.

Μπορείτε να σερβίρετε το λεμονάτο κοτόπουλο και με πουρέ. 

Δείτε ακόμα τα μυστικά μου για το πιο τέλειο σπυρωτό πιλάφι!

Ποιά άλλη συνταγή με κοτόπουλο αγαπας;

Οδηγός Μαγειρικής

Το μυστικό για επιτυχία
Μυστικά για : Φαγητα με ρυζι και με ζυμαρικα
Διαφήμιση

Συμβουλή του Ειδικού

Εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας που αποτελεί τη βάση λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ακόμα, πρόκειται για πολύ καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β που φαίνεται να συσχετίζονται με τη σωστή  λειτουργία των λευκοκυττάρων και την παραγωγή αντισωμάτων. Καρότα, σκόρδο, ελαιόλαδο προσφέρουν πολύτιμες βιταμίνες και άλλα βιοδραστικά συστατικά, συνεισφέροντας στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Επίσης το κοτόπουλο αποτελεί πολύ καλή πηγή ψευδαργύρου, συμβάλλοντας στην λειτουργία των μακροφάγων κυττάρων, που είναι η πρώτη γραμμή κρούσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Dr. Τάσος Παπαλαζάρου

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτι μαγειρεύεται