Για το κοτόπουλο λεμονάτο
Θα στεγνώσουμε πρώτα πολύ καλά το κοτόπουλο σε απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε το κοτόπουλο για λίγα λεπτά από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε όλα τα λαχανικά ολόκληρα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ.
Συμπληρώνουμε ζεστό νερό ή σπιτικό ζωμό κότας, μέχρι να μισοσκεπάσουμε το κοτόπουλο.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30′ μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στο τέλος του βρασμού. Αφαιρούμε όλα τα λαχανικά από την κατσαρόλα.
Κρατάμε 2 φλ. ζωμό από το κοτόπουλο στην άκρη για το ρύζι.
Διαλύουμε το κορν φλάουρ με το λεμόνι και το ρίχνουμε στη σάλτσα.
Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά η σάλτσα.
Δείτε εδώ όλα τα μυστικά για να δένετε σωστά τις σάλτσες σας.
Για το ρύζι
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο.
Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα ψιλοκομμένα λαχανικά για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τα 2 φλιτζάνια ζωμό που κρατήσαμε και 2 φλ. ζεστό νερό.
Προσθέτουμε τον αρακά.
Μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια και το ρύζι να έχει ρουφήξει όλα τα υγρά.
Προς το τέλος, αλατίζουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα.
Αφήνουμε να σταθεί το ρύζι για 5-10′ να τραβήξει την υγρασία του.
Τέλος, πασπαλίζουμε με τον άνηθο, αφρατεύοντας το ρύζι με το πιρούνι.
Για το σερβίρισμα
Σερβίρουμε στα πιάτα λίγο ρύζι πολύχρωμο με μια μερίδα λεμονάτο κοτόπουλο και μπόλικη σάλτσα.
Μπορείτε να σερβίρετε το λεμονάτο κοτόπουλο και με πουρέ.
Δείτε ακόμα τα μυστικά μου για το πιο τέλειο σπυρωτό πιλάφι!