Στιφάδο κοτόπουλο με σάλτσα του ονείρου! Σερβίρετέ το με τηγανητές πατάτες ή ρύζι πιλάφι. Πεντανόστιμο κοτόπουλο στιφάδο στη...

Στιφάδο κοτόπουλο με σάλτσα του ονείρου! Σερβίρετέ το με τηγανητές πατάτες ή ρύζι πιλάφι. Πεντανόστιμο κοτόπουλο στιφάδο στη γάστρα.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
442

Για το κοτόπουλο στιφάδο

  • 1 κοτόπουλο (γύρω στο 1 ½ κιλό)
  • 10 μέτρια σε μέγεθος ξερά κρεμμύδια (κατά προτίμηση κόκκινα)
  • 1 ½ φλ. ξηρό λευκό κρασί (ή μισό μισό λευκό και κόκκινο)
  • 1/3 φλ. ξύδι
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 5 σκελ. σκόρδο (με τη φλούδα τους)
  • 2 ώριμες ντομάτες (ή 1 κονσέρβα 400 γραμ. ολόκληρες αποφλοιωμένες ντομάτες)
  • 5-6 κόκκους μπαχάρι
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κλων. θυμάρι (ή φρέσκια ρίγανη)
  • 1 κ.σ. κοφτή αλάτι
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Κόβουμε πρώτα το κοτόπουλο σε 5-6 μερίδες.

    Το πλένουμε καλά, του ρίχνουμε λίγο ξύδι και το στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.

    Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες κάθε κρεμμύδι δηλαδή στα 6 ή στα 8 ανάλογα με το μέγεθος τους.

    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στις αντιστάσεις, θα ψήσουμε στην κάτω σχάρα. Θα χρησιμοποιήσουμε μια γάστρα μεσαία με βαρύ καπάκι για τέλειο αποτέλεσμα.

    Βάζουμε στη γάστρα μια στρώση τα μισά κομμένα σε χοντρές φέτες κρεμμύδια.

    Τοποθετούμε από πάνω τις μερίδες από το κοτόπουλο σε μια στρώση.

    Καλύπτουμε το κοτόπουλο με τα υπόλοιπα κρεμμύδια σε μια στρώση.

    Από πάνω κάνουμε μια στρώση τα ντοματάκια εμπορίου ή αν είναι φρέσκες ντομάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες και καλύπτουμε το κοτόπουλο στιφάδο.

    Μπήγουμε τις σκελίδες σκόρδο ολόκληρες και τα δαφνόφυλλα εδώ κι εκεί στα υλικά, ρίχνουμε τα μπαχάρια, τα γαρύφαλλα και το θυμάρι.

    Περιχύνουμε με το κρασί, το ξύδι και το ελαιόλαδο.

    Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.

    Για το ψήσιμο

    Σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι.

    Τη βάζουμε στο φούρνο, στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για 1 ώρα.

    Αν ψήσετε στον αέρα, βάλτε στη μεσαία σχάρα, χαμηλώστε τη θερμοκρασία κατά 20 βαθμούς και ψήστε συνολικά κατά 15 λεπτά λιγότερο.

    Μετά χαμηλώνουμε το φούρνο στους 170°C και συνεχίσουμε το ψήσιμο για 1 ώρα επιπλέον.

    Στο τέλος η σάλτσα θα είναι πυκνή και μελωμένη γιατί τα κρεμμύδια μετατρέπονται σε παχιά σάλτσα.

    Απολαύστε το με πατάτες τηγανητές ή ρύζι.

    Εάν δεν υπάρχει γάστρα, χρησιμοποιήστε κεραμικό σκεύος η πυρέξ. Σαν καπάκι βάλτε λαδόκολλα και σφραγίστε το ταψί με αλουμινόχαρτο για να μην φεύγει ο ατμός από κανένα σημείο γύρω από το χείλος του σκεύους

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται