Εκτέλεση
Πρώτα βάζουμε το κοτόπουλο σε μία μεγάλη βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά.
Σκεπάζουμε με περίπου 3 λίτρα νερό, για να το καλύπτει τελείως και αφήνουμε να πάρει βράση.
Ξαφρίζουμε στα πρώτα λεπτά του βρασμού όποτε σχηματίζεται αφρός στην επιφάνεια, αφαιρώντας τον με μία κουτάλα.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά.
Αφαιρούμε το κοτόπουλο, το βάζουμε σε μία πιατέλα, όπου και το διατηρούμε ζεστό και σκεπασμένο.
Σουρώνουμε το ζωμό και αφαιρούμε τα λαχανικά.
Βάζουμε ξανά το ζωμό στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ζυμαρικό ή ρύζι.
Βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά για να κοπεί ο βρασμός και περιμένουμε λίγα λεπτά.
Για το αυγολέμονο
Διαλύουμε το κορν φλάουρ στον χυμό λεμόνι.
Σε ένα μπόλ χτυπάμε τα αυγά με το σύρμα και λίγο λίγο ρίχνουμε-συνεχίζοντας το χτύπημα- το λεμόνι.
Παίρνουμε λίγο ζωμό, από την κατσαρόλα και αραιώνουμε, για να εξισορροπήσουμε τη θερμοκρασία των αυγών, πάντα χτυπώντας το μίγμα με σύρμα.
Περιχύνουμε τη κοτόσουπα με το αυγολέμονο ανακινώντας τα υλικά.
Αφήνουμε την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1) για μερικά λεπτά μέχρι να πυκνώσει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας την τακτικά.
Σερβίρουμε σε ζεστά μπολ, και ψιλοκόβουμε σε κάθε μπολ λίγο κοτόπουλο.
Μυστικα
Διαλέγουμε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και ίσως χρειαστεί παραπάνω χρόνος μαγειρέματος. Εσείς θα δείτε πότε θα μαλακώσει το ψαχνό
Μην αφαιρέσετε τίποτα πριν βράσετε το κοτόπουλο. Αφού το βράσετε όμως και πάρετε όλη την νοστιμιά του, μπορείτε εύκολα με μια κουτάλα να αφαιρέσετε το περιττό λίπος από την επιφάνεια του ζωμού. Παρεμπιπτόντως, αυτό το λίπος που θα αφαιρέσετε, είναι ιδανικό για να ψήσετε πατάτες.
Κρεμμύδι, καρότο και σέλερι ή σέλινο (είναι η Αγία τριάδα της κουζίνας) για την πιο νόστιμη, κλασική.
Δάφνες, μπαχαρικά και δεντρολίβανο, δεν χωράνε. Μπορείτε να παίξετε με ό,τι υλικά σας αρέσουν, αλλά η γεύση της κλασική λατρεμένης σούπας, φτιάχνετε με πολύ λίγα υλικά.
Ξαφρίζουμε την κοτόσουπα όταν σχηματίζεται αφρός στην επιφάνειά της.
Χρησιμοποιούμε λίγο κορν φλάουρ αν θέλουμε να ξαναζεστάνουμε μετά από ώρες και να διατηρηθεί η βελούδινη υφή της.
Είναι σημαντικό ότι αν προσθέσετε ρύζι, ζυμαρικό ή τραχανά να είναι σε μικρή ποσότητα για να μην πήξει και γίνει βαριά. Επίσης, αν κάνετε μεγάλη ποσότητα αποφύγετε το ρύζι γιατί αν μείνει ώρες λιώνει και πήζει ο ζωμός.
Το κοτόπουλο που θα περισσέψει είναι ιδανικό για να φτιάξετε την φανταστική κοτοσαλάτα που σας έχω εδώ.
Γίνεται και χωρίς ζυμαρικά, σαν βελουτέ.
Όταν πλένετε το κοτόπουλο σε τρεχούμενο νερό, θέλει μεγάλη προσοχή γιατί με το πιτσίλισμα, σκορπίζονται ολόγυρα νερά από το κοτόπουλο. Αυτό που σας συνιστώ είναι να βάλετε το κοτόπουλο σε μια βαθιά μπασίνα γεμάτη νερό και να το ξεπλύνετε χωρίς να πετάγονται πιτσιλιές ολόγυρα. Αμέσως μετά, απολυμάνετε τα χέρια σας και τα σκεύη που χρησιμοποιήσατε καθώς και τις επιφάνειες της κουζίνας που το ακουμπήσατε.