Εκτέλεση
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με το σύρμα τη ζάχαρη και το λάδι.
Προσθέτουμε το κρασί, την κανέλα και το γαρίφαλο συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού (σε μεγάλο ποτήρι, γιατί φουσκώνει και χύνεται) και την προσθέτουμε στο μείγμα, μαζί με το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα, να ενωθούν τα υλικά.
Κοσκινίζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Ρίχνουμε το μισό μείγμα των κοσκινισμένων υλικών στο υγρό μείγμα και ανακατεύουμε με κουτάλι να γίνει χυλός.
Προσθέτουμε σιγά σιγά και το υπόλοιπο αλεύρι-μπέικιν πάουντερ, δουλεύοντας απαλά το μείγμα με τα χέρια, μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη, μαλακή και απαλή ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Πλάθουμε τα κουλουράκια κρασιού σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τα βουτάμε στο σουσάμι.
Τα αραδιάζουμε σε ρηχό ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και καρφώνουμε από ένα γαρίφαλο πάνω στο καθένα.
Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 170°C, για 25-30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να μοσχοβολήσουν.
Μυστικά
Δεν ζυμώνουμε πολύ και έντονα τη ζύμη γιατί θα αρχίσει να διαχωρίζεται το λάδι.
Μόλις χαθεί το αλεύρι, αφού ανακατέψουμε με απαλές κινήσεις, αν έχουμε χρόνο, αφήνουμε τη ζύμη να σταθεί για 15-30 λεπτά. Έτσι τα κουλουράκια θα πλάθονται πολύ εύκολα χωρίς να τρίβονται.
Αφήστε τα να κρυώσουν τελείως και φυλάξτε τα σε αεροστεγές σκεύος για να διατηρηθούν τραγανά.
Κόκκινο κρασί είναι ιδανικό γι’ αυτά, όμως ό,τι κρασί έχετε, μπορείτε να βάλετε.
Λίγο γλυκάνισο μέσα στη ζύμη θα απογειώσει τη γεύση τους.