Κουλούρι Θεσσαλονίκης με ταχίνι

Υλικά

  • 450 γρ. αλεύρι 70% δυνατό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κύβο νωπής μαγιάς 25 γραμ. ή 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό
  • 1 κ.σ. μαλακή μαργαρίνη
  • 2 κ.σ. ταχίνι

Για την επικάλυψη

  • 250 γρ. σουσάμι
  • 2 φλ. νερό
  • 1/2 φλ. ζάχαρη

Εκτελεση

Πρώτα ενεργοποιούμε τη μαγιά.

Τη διαλύουμε δηλαδή σε ένα μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε το μισό νερό.

Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι να διαλυθεί.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί.

Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.

Ζυμωμα

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και κάνουμε λακκούβα.

Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και τη μαργαρίνη.

Ζυμώνουμε σε χαμηλή ταχύτητα 3-4 λεπτά να ενωθούν τα υλικά  και μετα 4 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.

Σκεπάζουμε το μπολ του μίξερ και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Την ξαναζυμώνουμε δυνατά  με τον γάντζο του μίξερ για 4 λεπτά.

Μετα την αφηνουμε στον πάγκο μας.

Την χωρίζουμε σε 15 κομμάτια.

Στο μεταξύ έχουμε ζεστάνει το νερό (2 φλιτζάνια) με τη ζάχαρη, να λιώσει.

Αφήνουμε το νερό να κρυώσει καλά.

Πλάθουμε ένα ένα κομμάτι σε μπαστούνι λεπτό, μήκους 30 εκ., και το κλείνουμε σε στρογγυλο σχημα.

Πατάμε την ένωση να κολλήσει καλά.

Το βουτάμε ένα ένα  στο νερό με τη ζάχαρη και το κυλάμε σε μπόλικο σουσάμι.

Τα αραδιάζουμε  σε λαδωμένα ταψια αραιά, γιατί φουσκώνουν.

Τα σκεπάζουμε και τ’ αφήνουμε για 30 λεπτά να ξεκουραστούν.

Ψήσιμο-Χρονος

Τα ψεκάζουμε με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στον αέρα, για 15 λεπτά, να ροδίσουν και να ξεροψηθούν.

https://www.argiro.gr/recipe/koulouri-thessalonikis-me-taxini/