Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το κουνουπίδι, το κόβουμε σε κομμάτια, το πλένουμε και το στραγγίζουμε καλά.
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μεγάλες μπουκιές ή κυδωνάτες.
Τις βάζουμε σε κατσαρόλα με το λάδι και τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να γίνουν διάφανες και να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ξερό και φρέσκα και σοτάρουμε για 5 λεπτά.
Ρίχνουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε να ψηθεί λίγο και να βγάλει τα αρώματά του.
Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δόσεις τα κομμάτια κουνουπιδιού.
Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με τις πατάτες.
Προσθέτουμε το μπαχάρι, τη δάφνη, λίγο αλάτι, λίγο πιπέρι και νερό τόσο που να μισοσκεπάζει τις πατάτες.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά.
Δεν ανακατεύουμε, γιατί θα λιώσουν τα υλικά. Αντ’ αυτού, όποτε είναι αναγκαίο, ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια, σείοντας τον καπαμά.
Ελέγχουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 10 λεπτά, να τραβήξουν τη σάλτσα οι πατάτες και να μείνει
σχεδόν με το λάδι.
Τρώγεται σκέτο σαν ελαφρύ γεύμα με φέτα και τραγανό ψωμί ή σερβίρεται πολύ ωραία με ρύζι.