Εκτέλεση
Το βούτυρο πρέπει να είναι πολύ μαλακό και τουλάχιστον 2 ώρες πάνω στον πάγκο της κουζίνας.
Αφού ψήσουμε τα αμύγδαλα, τα ψιλοκόβουμε σε ξύλο κοπής με ένα μαχαίρι και τα κρατάμε στην άκρη.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ºC στον αέρα.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 μεγάλα ρηχά ταψιά.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο, τη φυτίνη και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα για περίπου 7 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το μίγμα και να γίνει σαν σαντιγί.
Έναν έναν ρίχνουμε μέσα τους κρόκους, γιατί πρέπει να τους “πίνει” το μίγμα κάθε φορά.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και τη βανίλια.
Ρίχνουμε το κονιάκ ή το λικέρ.
Χτυπάμε λίγο για να φουσκώσει το μίγμα.
Σταματάμε τη λειτουργία του μίξερ και δουλεύουμε το μίγμα στο χέρι.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο στο μίγμα μας.
Εάν είναι πολύ μαλακή η ζύμη και κολλάει στα χέρια ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε ελάχιστο αλεύρι ακόμα.
Στο τέλος, ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Φροντίζουμε η ζύμη να είναι αφράτη και όχι σκληρή, δηλαδή να είναι βουτυράτη για να μη γίνουν σκληροί.
Πλάθουμε σε όποιο σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε αραιά στο ταψί.
Τους ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, ώστε να ροδίσουν καλά και να σκάσουν, δηλαδή να κάνουν ανοίγματα στην επιφάνεια.
Αφήνουμε να κρυώσουν γύρω στα 5 λεπτά.
Για το άχνισμα
Κοσκινίζουμε την άχνη και τις βανίλιες.
Βάζουμε την μισή άχνη σε ένα βαθύ ταψί.
Αραδιάζουμε τους ζεστούς κουραμπιέδες στην άχνη (προσοχή όχι καυτούς) και κοσκινίζουμε από πάνω την υπόλοιπη ζάχαρη άχνη.
Αυτή τη διαδικασία την κάνουμε αχνίζοντας λίγους λίγους, για να αχνίζονται σωστά.
Τους στήνουμε σε μία πιατέλα.
Αχνίζουμε και πάνω από την πιατέλα.