Εκτέλεση
Αρχικά συγκεντρώνουμε τα υλικά, τα αυγά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, η άχνη ζάχαρη και το αλεύρι να είναι κοσκινισμένα.
Απλώνουμε την αμυγδαλόψιχα σε ταψί και την ψήνουμε 10 λεπτά στους 200ºC να ροδίσει.
Αφήνουμε να κρυώσει.
Την χοντροκόβουμε.
Το μίγμα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο και την άχνη και τα χτυπάμε για 10 λεπτά μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να τους πίνει το μίγμα, καθώς και το αυγό.
Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο, τις βανίλιες και 2 κ.σ. από το αλεύρι για να μην κόψει το μίγμα με την προσθήκη του κονιάκ.
Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στο μίξερ.
Εναλλάξ προσθέτουμε το αμύγδαλο και το αλεύρι.
Αλεύρι θα βάλουμε όσο σηκώσει, ίσως να μην το πάρει όλο το μίγμα.
Τελειώνουμε το ζύμωμα στο χέρι.
Ζυμώνοντας απαλά και κοσκινίζοντας το τελευταίο αλεύρι.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακιά και βουτυράτη.
Πλάθουμε σε ό,τι σχήμα θέλουμε και τους αραδιάζουμε σε ταψί.
Εγώ τους φτιάχνω μικρούς.
Ψήσιμο – Χρόνος Ψησίματος
Τους ψήνουμε στους 170ºC στον αέρα για περίπου 35 λεπτά μέχρι να σκάσουν από πάνω και να ροδίσουν.
Για 5 λεπτά περιμένουμε να κρυώσουν.
Επικάλυψη
Κοσκινίζουμε λίγη λίγη την άχνη με την βανίλια σε ένα ταψί (να κάνει στρώση).
Ακουμπάμε επάνω στο αχνισμενο ταψι και τους πασπαλίζουμε ξανά με άχνη.
Τους αφήνουμε να κρυώσουν καλά, αλλιώς διαλύονται.
Τους βάζουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε ξανά με άχνη ζάχαρη.