Για την καραμέλα
Για την καραμέλα
Βάζουμε σε μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, χωρίς να ανακατεύουμε.
Έχουμε την προσοχή μας στην καραμέλα και μόλις αρχίσει να σκουραίνει αλλά και να λιώνει στα πλαϊνά της κατσαρόλας.
Μετά από 4 με 5 λεπτά περίπου, χωρίς να ανακατέψουμε με σπάτουλα και απλά ανακινούμε την κατσαρόλα από τα χερούλια.
Αφήνουμε να λιώσει σχεδόν κατά 1/4 η συνολική ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά πάντα.
Με μια ξύλινη κουτάλα και πάντα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, απαλά ανακατεύουμε την καραμέλα μέχρι να λιώσει τελείως και να θυμίζει σκούρο σιρόπι.
Η όλη διαδικασία για την καραμέλα διαρκεί γύρω στα 12 με 13 λεπτά.
Τραβάμε την κατσαρόλα με την υγρή καραμέλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ζεστό νερό.
Αλλά προσέχετε γιατί πετάγεται ατμός.
Βάζουμε ξανά την καραμέλα σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν τα σκληρά κομμάτια που δημιουργήθηκαν και έτσι θα γίνει σιρόπι καραμέλας με σκούρο χρώμα.
Βάζουμε αμέσως την υγρή καραμέλα στο σκεύος που θα ψήσουμε, ή μοιράζουμε ίσα σε ατομική φόρμα του κέικ για κρέμα καραμελέ.
Για την κρέμ καραμελέ
Σε μια μέτρια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος, το γάλα και την βανίλια, σε φωτιά να ζεσταθούν.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, τους κρόκους και την ζάχαρη και με σύρμα χτυπάμε να ενωθούν και έτσι θα δημιουργηθεί το μίγμα μας.
Όταν ζεσταθεί καλά το γάλα με την κρέμα τα ρίχνουμε ανακατεύοντας με το σύρμα μέσα στα αυγά.
Σουρώνουμε το μίγμα σε ένα λεπτό σουρωτήρι.
Αδειάζουμε το μίγμα μέσα στην φόρμα με την καραμέλα.
Ακουμπάμε το σκεύος με την κρέμα καραμελέ μέσα σε ένα βαθύ ταψί.
Βάζουμε ζεστό νερό στο ταψί για να την ψήσουμε σε μπεν μαρί.
Ο φούρνος πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος στους 150°C βαθμούς και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα στον αέρα, στη μεσαία σχάρα του φούρνου, μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα.
Ακουμπήστε την ψημένη κρέμα καραμέλα στο κέντρο.
Θα τρέμει ελαφρά η κρέμα αλλά θα έχει σταθεροποιηθεί.
Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει τελείως σε θερμοκρασία δωματίου και μετά καλύπτουμε με μεμβράνη.
Την αφήνουμε για 2 με 3 ώρες στο ψυγείο να παγώσει και να σταθεροποιηθεί για να την αναποδογυρίσουμε.
Βγάζουμε την κρύα κρεμ καραμελέ από το ψυγείο.
Αλλά την αφήνουμε να σταθεί 30 λεπτά στον πάγκο εργασίας πριν την ξεφορμάρουμε.
Με ένα μαχαίρι περνάμε περιμετρικά του σκεύους για να ξεκολλήσουμε την κρέμα.
Σκεπάζουμε το σκεύος με μια πιατέλα και αναποδογυρίζουμε την αυθεντική κρέμα καραμελέ με μια κίνηση.
Την κόβουμε σε κομμάτια και την σερβίρουμε.