Παραδοσιακή συνταγή για Κρητικά ξεροτήγανα η οποία σερβίρεται σε χαρές και γάμους σε όλη την Κρήτη

Παραδοσιακή συνταγή για Κρητικά ξεροτήγανα η οποία σερβίρεται σε χαρές και γάμους σε όλη την Κρήτη

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 20 λεπτά
  • αναμονή 30 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα Κρητικά ξεροτήγανα

  • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
  • 1¼ φλ. νερό
  • 2 κ.σ. ρακή
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
  • Αλεύρι σκληρό όσο σηκώσει περίπου 4 φλ.
  • Λίγο έξτρα αλεύρι για το άνοιγμα φύλλου
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Σιρόπι μελιού
  • 1 φλ. ζάχαρη
  • 1½ φλ. θυμαρίσιο μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • Σταγόνες λεμονιού
  • Σερβίρισμα
  • Καβουρδισμένο και αλεσμένο σουσάμι
  • Λίγη κανέλα
  • Καρύδια πολύ ψιλοκομμένα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε.

    Σταδιακά, ανακατεύοντας στην αρχή με ένα κουτάλι, προσθέτουμε το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί ζύμη.

    Μετά με τα χέρια ζυμώνουμε προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να καθαρίσει τελείως το μπολ από υπόλοιπα ζύμης.

    Η ζύμη πρέπει να είναι σταθερή χωρίς να κολλάει στα χέρια.

    Την τοποθετούμε σε ένα μπολ και την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί το λιγότερο για 30´.

    Κόβουμε κομμάτια ζύμης και ιδανικά ανοίγουμε λεπτό φύλλο προσθέτοντας αλεύρι στην μηχανή των ζυμαρικών.

    Ξεκινάμε από χοντρό φύλλο και σταδιακά μειώνουμε το πάχος πασπαλίζοντας με αλεύρι.

    Όταν γίνει πολύ λεπτό το φύλλο κόβουμε σε λεπτές λωρίδες με ροδάκι φύλλου για να κάνει δαντελωτά τελειώματα.

    Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε ρηχή κατσαρόλα σε μέτρια ένταση. Η δυνατή φωτιά θα τα δώσει σκούρο χρώμα και πικρή γεύση.

    Η διαδικασία τυλίγματός του, σε σχήμα τριαντάφυλλο, είναι λίγο περίπλοκη κι απαιτείται εμπειρία. Με την βοήθεια μιας πιρούνας τυλίγουμε την αρχή της ζύμης και βυθίζουμε στο καυτό λάδι στρίβοντας με γρήγορο κίνηση σε ρολό γύρω από την πιρούνα.

    Εναλλακτικά μπορείτε να δώσετε απλό σχήμα με τα χέρια.

    Τηγανίζουμε ελάχιστα μέχρι να φουσκαλιάσει η ζύμη και να ξανθύνει ελαφρά.

    Λίγα λίγα τα τηγανίζουμε και τα βάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίζουν.

    Το γρήγορο τηγάνισμα σε μέτρια ένταση τα κάνει πολύ τραγανά και ξανθά στο χρώμα.

    Αφού τα τηγανίσουμε όλα τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και να στεγνώσουν.

    Στη συνέχεια τα μελώνουμε περιχύνοντας τα με το κρύο πυκνό σιρόπι μελιού.

    Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σουσάμι κανέλα καρύδια και πασπαλίζουμε τα κρητικά ξεροτήγανα του γάμου.

    Σιρόπι μελιού

    Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό τη ζάχαρη την κανέλα κι αφήνουμε να βράσει για 5’ από την ώρα που αρχίζει να κοχλάζει.

    Προσθέτουμε το μέλι τον χυμό λεμονιού και 1 κομμάτι φλούδα από λεμόνι.

    Σβήνουμε την εστία, το αφήνουμε να κρυώσει και περιχύνουμε τα γλυκά με το κρύο πυκνό σιρόπι.

    Ευχαριστούμε πολύ τον πολιτιστικό σύλλογο «Εργάνη» και τις ακούραστες γυναίκες από την Επισκοπή Χερσονήσου, που μοιράστηκαν μαζί μας την παραδοσιακή συνταγή, Κρητικά ξεροτήγανα του γάμου.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται