Εκτέλεση
Φτιάχνουμε μια ντελικάτη ζύμη με αυγά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε τα αυγά, τις βανίλιες, το ούζο, το λάδι και το αλάτι.
Τα χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι περίπου 1,5 με 2 φλυτζάνια.
Ζυμώνουμε μέχρι να είναι σχετικά σφιχτή η ζύμη και σταθερή αλλά να ξεκολλάει από τα χέρια και να πλάθεται.
Τη σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.
Παίρνουμε κομμάτια ζύμης σε μέγεθος καρυδιού.
Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο είτε στη μηχανή ζυμαρικών ή στο χέρι πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι.
Ακουμπάμε το ανοιγμένο λεπτό πάνω σε καθαρό τραπεζομάντηλο.
Αφού τα ανοίξουμε όλα σε μακρόστενα λεπτά κομμάτια πάμε για τηγάνισμα.
Τηγάνισμα
Με τη βοήθεια μιας πιρούνας γυρίζουμε κάθε φύλλο στριφτά.
Τηγανίζουμε να ροδίσουν για λίγα λεπτά.
Τα βγάζουμε σε σουρωτήρι μέχρι να τα τηγανίσουμε όλα.
Σιρόπι
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για 4-5 λεπτά.
Ρίχνουμε το λεμόνι, την κανέλα, την αρμπαρόριζα και χαμηλώνουμε τελείως τη φωτιά.
Προσθέτουμε το μέλι κι ανακατεύουμε.
Μελώνουμε τα παραδοσιακά ξεροτήγανα στο ζεστό σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με κανέλα.
Διατηρούνται πολύ καιρό μελωμένα και τραγανά και ξεμυαλίζουν όποιον τα δοκιμάζει.
Ευχαριστούμε πολύ το σύλλογο γυναικών Λειψών που μοιράστηκε τη παραδοσιακή συνταγή μαζί μας.