Εκτέλεση
Λάχανο
Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα από το λάχανο. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβουμε το κοτσάνι, ανοίγοντας στη θέση του μια τρύπα.
Βυθίζουμε το λάχανο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό που βράζει με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά. Θέλουμε να μαλακώσει, αλλά να μη λιώσει.
Λίγα λίγα αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα που είναι πιο λεπτά και μαλακώνουν γρηγορότερα και βράζουμε το υπόλοιπο λάχανο για λίγα λεπτά ακόμα.
Αφήνουμε το βρασμένο λάχανο να κρυώσει και στη συνέχεια, αφαιρούμε και ψιλοκόβουμε τα σκληρά νεύρα των φύλλων.
Γέμιση
Ξεπλένουμε σε σουρωτήρι το ρύζι μέχρι να τρέχει καθαρό το νερό.
Το ρίχνουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το ψιλοκομμένο λάχανο και όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα πρέπει να είναι ζουμερό, γι’ αυτό, αν μας φανεί στεγνό, συμπληρώνουμε λίγο νερό ακόμα.
Ταψί
Λαδώνουμε ελαφρώς ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. και ντύνουμε το εσωτερικό του με λαχανόφυλλα τα οποία φροντίζουμε να εξέχουν από τα τοιχώματα.
Κάνουμε στρώσεις με γέμιση και φύλλα (σαν πίτα).
Τελειώνουμε με λαχανόφυλλα και γυρίζουμε τα φύλλα που εξέχουν πάνω στην επιφάνεια.
Γεμίζουμε το ταψί κατά τα 3/4 με βραστό νερό ή ζωμό κρέατος και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο (1/4 φλιτζ.).
Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τη λαχανόπιτα σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για μία ώρα.
Βγάζουμε τη λαχανόπιτα από το φούρνο και το αφήνουμε να σταθεί στο σκεπασμένο ταψί για 30 λεπτά.
Στραγγίζουμε το ζωμό από το ταψί για τον χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε, αν θέλουμε, αυγολέμονο είτε για να ενισχύσουμε μια άλλη συνταγή.
Αναποδογυρίζουμε τη πίτα με λάχανο σε πιατέλα.
Σερβίρουμε κόβοντας τρίγωνα κομμάτια και γαρνίρουμε με σάλτσα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι, το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού, το ελαιόλαδο και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο.