Για το λαχανόρυζο
Σε μία μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, το καρότο και το πράσο.
Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2 με 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τη σελινόριζα και το λάχανο και σοτάρουμε για 3 λεπτά σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά.
Τέλος, ελέγχουμε το αλατοπίπερο, προσθέτουμε το χυμό λεμόνι και τα βότανα, άνηθο και μαϊντανό.
Αν θέλουμε προς το τέλος του βρασμού, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο για να χυλώσει ωραία.
Αφήνουμε το λεμονάτο λαχανόρυζο να σταθεί στην κατσαρόλα για 10 λεπτά σκεπασμένο με καθαρή πετσέτα, να τραβήξει το ρύζι τα υγρά του φαγητού.
Για το σερβίρισμα
Το σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με λίγο γιαούρτι.
Μυστικά επιτυχίας
Μυστικά για νόστιμο λαχανόρυζο λεμονάτο
Μην ψιλοκόβετε το λάχανο, το πράσο και την σελινόριζα. Αφήστε μεγάλα τα κομμάτια ώστε να υπάρχουν διαφορετικές υφές στο φαγητό και να μην λιώνουν τα λαχανικά στο βράσιμο.
Επιλέξτε λαχανικά που αγαπάτε και δημιουργήστε το λαχανόρυζο που θα αγαπήσει όλη η οικογένεια.
Αν σοτάρετε χωριστά σε άλλο τηγάνι με λίγες σταγόνες ελαιόλαδο την σελινόριζα, θα εκπλαγείτε από την νοστιμιά της και τα αρώματα που βγάζει.
Το λαχανόρυζο δεν χρειάζεται πολλά υγρά όταν βράζει. Όλα τα λαχανικά θα κατεβάσουν υγρασία. Δεν πρέπει να θυμίζει σούπα το πιάτο στο τέλος. Πρέπει να έχει λίγο ζουμί.
Αν ανακατέψετε λίγο γιαούρτι στο ζεστό λαχανόρυζο θα αποκτήσει κρεμώδη υφή και ταιριάζει τέλεια η γεύση του με το φαγητό.