Εκτέλεση
Οι jacket πατάτες γεμιστές στο φούρνο, θέλουν μέτριες προς μεγάλες πατάτες.
Τις πλένουμε πολύ καλά, τρίβοντας τη φλούδα τους να καθαρίσουν.
Τις σκουπίζουμε πολύ καλά. Τις τρυπάμε με πιρούνι, πολύ καλά στην επιφάνεια ολόγυρα. Αλείφουμε με πινέλο με λίγο ελαιόλαδο.
Τις βουτάμε σε χοντρό αλάτι να κολλήσει στη φλούδα.
Τις βάζουμε στη σχάρα, σε δυνατό προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C και ψήνουμε από 1 ώρα και 15 λεπτά μέχρι 1 και 30 λεπτά, ανάλογα το μέγεθός τους, μέχρι η φλούδα να είναι σχεδόν τραγανή και η σάρκα μαλακή.
Κόβουμε στις 2 άκρες λεπτή φέτα ώστε να στέκονται στο πιάτο.
Κόβουμε κατά μήκος κάθε πατάτα στη μέση, αδειάζουμε τη σάρκα με ένα κουτάλι σε ένα μπολ και την πολτοποιούμε με πιρούνι η σύρμα.
Προσθέτουμε αλατοπίπερο για τις πατάτες φούρνου γεμιστές, το μισό τριμμένο τυρί και το βούτυρο και ανακατεύουμε να λιώσουν μέσα στην καυτή πατάτα.
Προσθέτουμε τον κρόκο αυγού, το τυρί κρέμα και λίγη κρέμα γάλακτος κι ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί η γέμιση και να γίνει λεία σαν πουρές.
Βάζουμε το μείγμα σε κορνέ με χοντρή μύτη αστέρι.
Μέσα στη θήκη πατάτας (ψημένη φλούδα πατάτας) βάζουμε από λίγο γιαούρτι ή τυρί κρέμα, το ψιλοκομμένο ζαμπόν και με το κορνέ ισομοιράζουμε τη γέμιση ξεχειλίζοντας τις θήκες πατάτας.
Βάζουμε τις γεμιστές πατάτες σε ταψάκι και ραντίζουμε με λίγο βούτυρο λιωμένο στην επιφάνεια.
Ψήνουμε για 10΄ στους 200 °C.
Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τριμμένο τυρί και βάζουμε στο φούρνο για λίγα λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.
Πασπαλίζουμε με λίγο σχοινόπρασο και σερβίρουμε τις πιο ωραίες πατάτες jacket γεμιστές όσο ακόμα είναι ζεστές και λαχταριστές.
Μυστικά για τις πατάτες
Για τις πατάτες γεμιστές στο φούρνο, πρέπει οι πατάτες να τρυπηθούν στην αρχή ώστε να ψηθούν σωστά μέχρι μέσα και να μαλακώσουν καλά στην καρδιά τους.
Η γέμιση πρέπει να γίνει όσο οι πατάτες είναι ακόμα ζεστές.
Μπορείτε να παραλείψετε τον κρόκο αυγού αν δεν τον θέλετε.
Επιλέξτε τα τυριά που προτιμάτε και τα αλλαντικά που ήδη έχετε.
Αναλογεί 1 πατάτα στο κάθε άτομο αλλά ποτέ μόνο μια δεν αρκετή, πιστέψτε με.