Τα λαλάγγια Μάνης, είναι τραγανά και παθαίνεις εθισμό μαζί τους. Δεν λείπουν από καμία γιορτή, όλα τα σπίτια σε Λακωνία, Μάνη και Μεσσηνία.

Τα λαλάγγια Μάνης, είναι τραγανά και παθαίνεις εθισμό μαζί τους. Δεν λείπουν από καμία γιορτή, όλα τα σπίτια σε Λακωνία, Μάνη και Μεσσηνία.

  • προετοιμασία 25 λεπτά
  • μαγείρεμα 15 λεπτά
  • αναμονή 1 ώρα & 10 λεπτά
63

Για τα λαλάγγια

  • 500 γρ. αλεύρι
  • ⅓ φλ. ελαιόλαδο
  • ⅓ κ.γ. αλάτι
  • ½ φακελάκι ξερή μαγιά
  • 250-300 ml χλιαρό νερό (όσο πάρει)
  • Λάδι για τηγάνισμα
  • Μέλι ή κανελοζάχαρη για το σερβίρισμα
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Zεσταίνουμε ελαφρώς το ελαιόλαδο να γίνει χλιαρό.

    Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και το ραντίζουμε με το ζεστό λάδι. Το πασπαλίζουμε με το αλάτι.

    Τρίβουμε στις παλάμες το αλεύρι με το λάδι να βραχεί ελαφρά.

    Προσθέτουμε τη μαγιά και το χλιαρό νερό και δουλεύουμε το μείγμα με ελαφρώς λαδωμένα χέρια μέχρι να αποκτήσουμε μια εύπλαστη και απαλή ζύμη.

    Τη μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου να διπλασιαστεί σε όγκο, για μία ώρα περίπου.

    Πλάθουμε ένα μεγάλο χοντρό κορδόνι χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο – αν η ζύμη κολλάει, λαδώνουμε ελαφρώς τα χέρια μας.

    Στη συνέχεια, το κόβουμε σε λεπτές φέτες και πλάθουμε την καθεμία σε ένα χοντρό φιτίλι.

    Αφήνουμε 10 λεπτά να ξεκουραστούν και πλάθουμε ξανά σε πολύ λεπτά κορδόνια.

    Τα τυλίγουμε σε διάφορα σχήματα ή τα διπλώνουμε στα τέσσερα.

    Στο τηγάνι

    Ζεσταίνουμε σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι λάδι, να φτάσει τους 170°C.

    Ρίχνουμε σε δόσεις τα λαλάγγια στο καυτό λάδι και τα τηγανίζουμε για 1½-2 λεπτά, μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν ελαφρά.

    Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε σχάρα να στραγγίσουν από το λάδι.

    Πασπαλίζουμε με λίγη κανελοζάχαρη όσο είναι ακόμη καυτά, ώστε να κολλήσει πάνω τους.

    Εναλλακτικά, τα σερβίρουμε σκέτα ή με λίγο μέλι και τα συνοδεύουμε με τυρί.

    Μυστικά

    Αν έχετε χρόνο, αφήστε το αλεύρι με το λάδι να σταθεί μερικές ώρες ή ακόμα καλύτερα από το προηγούμενο βράδυ.

    Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή μαλακή και λαδερή.

    Κοσκινίστε το λαδωμένο αλεύρι για πιο φίνο αποτέλεσμα.

    Στην έξω Μάνη, αρωματίζουν τη ζύμη με πορτοκάλι και κανέλα.

    Προσέχουμε πολύ κατά το τηγάνισμα, γιατί τα λαλάγγια παίρνουν απότομα χρώμα και αρπάζουν εύκολα.

    Γαρνίρετε τις σαλάτες σας με σπασμένα λαλάγγια και δεν θα προλαβαίνετε να σερβίρετε.

    Λαλάγγια παραλλαγές

    Τα λαλάγγια είναι συνταγή Χριστουγέννων και δεν λείπουν από κανένα σπίτι. Σερβίρονται σκέτες σαν μεζές με τυρί κι ελιές, ή σαν γλυκό με μέλι και κανέλα.

    Υπάρχουν τα νηστίσιμα λαλάγγια σαν αυτήν τη συνταγή αλλά και με ζύμη που περιέχει αυγό.

    Σε αρκετές περιοχές προσθέτουν μυρωδικά ή ξύσμα και χυμό πορτοκαλιού

    Ακόμα και σήμερα τηρούν τις παραδόσεις και παραμονές Χριστουγέννων οι Μανιάτισσες ετοιμάζουν μεγάλες ποσότητες ζύμης και πλάθουν πολλά. Είναι έθιμο κάθε σπίτι να τα έχει και θεωρούν υποχρέωση, όσοι μπορούν, να τα φτιάχνουν και γι’ αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα.

    Παραδοσιακά ή πρώτη τηγανίδα είναι του Χριστού κι ακολουθούν πολλές για όλη την οικογένεια και για όλους όσους δεν μπορούν να φτιάξουν.

    Άλλες ονομασίες που τα συναντούμε είναι λαλαγγίδες Μάνης, ή τηγανίδες.

    Έχουν σαν βάση αλεύρι, λάδι και νερό, άλλες φορές γίνονται με προζύμι κι άλλες με μαγιά.

    Τα λαλάγγια της Καλαμάτας γίνονται με αυγό και γάλα στη ζύμη.

    Πολλές φορές τα πασπαλίζανε με ζάχαρη και κανέλα και άλλες με μέλι και καρύδια όταν τα προσέφεραν σαν γλυκό.

    Στο Γύθειο και στη Σπάρτη βάζουν χυμό και μπόλικο ξύσμα πορτοκαλιού στη ζύμη.

    Μπορείτε να δοκιμάσετε και τους περίεργους λουκουμάδες με σιρόπι ανθόνερου  ή και τα τηγανόψωμα που είναι μία ακόμα υπέροχη επιλογή!

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται