Τα λαζάνια με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα συνδυάζουν ζωηρό χρώμα αλλά και απολαυστικό συνδυασμό υφών. Λαζάνια με ψητά λαχανικά και κρεμώδη υφή.

Τα λαζάνια με κολοκύθα, καρότο και γλυκοπατάτα συνδυάζουν ζωηρό χρώμα αλλά και απολαυστικό συνδυασμό υφών. Λαζάνια με ψητά λαχανικά και κρεμώδη υφή.

  • προετοιμασία 30 λεπτά
  • μαγείρεμα 1 ώρα & 25 λεπτά
Βαθμολογήστε

Για τα λαζάνια με λαχανικά

  • 2 καρότα
  • 2 γλυκοπατάτες
  • 2 σκελ. σκόρδο
  • 3 πράσα
  • 1½ kg κολοκύθα καθαρισμένη
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κλων. φρέσκο θυμάρι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • 3 φέτ. μπέικον ψιλοκομμένες
  • 16 λαζάνια
  • 150 γρ. ώριμη πικάντικη γραβιέρα
  • Για την κρέμα
  • 1½ lt γάλα πλήρες ζεστό
  • 125 γρ. βούτυρο
  • 125 γρ. αλεύρι
  • Λίγο μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 κρόκους αυγών
  • 200 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ψητά λαχανικά

    Πρώτα κόβουμε τα πράσα στη μέση κατά μήκος και μετά σε κομμάτια 4 εκ.

    Έπειτα κόβουμε σε λεπτές φέτες τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και την κολοκύθα. Τα βάζουμε όλα σε ένα μεγάλο ταψί.

    Προσθέτουμε το σκόρδο σε φέτες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και λίγο φρέσκο θυμάρι και ανακατεύουμε να μοιραστούν ομοιόμορφα τα υλικά.

    Ψήνουμε τα λαχανικά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν.

    Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε ελαφρά τα ψημένα λαχανικά με τα υγρά του ταψιού.

    Σοτάρουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς προσθήκη λιπαρής ουσίας το μπέικον για λίγα λεπτά, να ροδίσει ομοιόμορφα. Το βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσει.

    Κρέμα

    Λιώνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά το βούτυρο.

    Προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε με σύρμα για 1-2 λεπτά, να ψηθεί, και αποσύρουμε το μείγμα από τη φωτιά.

    Ρίχνουμε λίγο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε καλά με το σύρμα να διαλυθεί τελείως το αλεύρι. Ενσωματώνουμε σταδιακά και το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας.

    Επαναφέρουμε την κατσαρόλα στην εστία και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ελαφρώς σε χαμηλή ένταση, ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.

    Πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι και φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.

    Αποσύρουμε τη ρευστή κρέμα από τη φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά.

    Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το τυρί κρέμα, τους κρόκους τα 3/4 της παρμεζάνας και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, να ομογενοποιηθούν.

    Ταψί

    Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος βάζουμε μια γεμάτη κουτάλα κρέμα και στρώνουμε 4 λαζάνια.

    Κάνουμε μια στρώση με ψητά λαχανικά, πασπαλίζουμε με λίγη γραβιέρα και λίγο ψιλοκομμένο μπέικον.

    Επαναλαμβάνουμε τρεις φορές τις στρώσεις λαζάνια, λαχανικά, κρέμα και γραβιέρα, ολοκληρώνοντας με μια παχιά στρώση κρέμας. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα.

    Σκεπάζουμε το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο και ψήνουμε τα λαζάνια σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στη μεσαία σχάρα, για 35 λεπτά.

    Ξεσκεπάζουμε το ταψί και αφήνουμε τα λαζάνια με ψητά λαχανικά στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει η επιφάνειά τους.

    Το αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά εκτός φούρνου και σερβίρουμε.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται