Παραδοσιακή Μανιάτικη συνταγή Λείο με χόντρο.

Παραδοσιακή Μανιάτικη συνταγή Λείο με χόντρο.

  • προετοιμασία 15 λεπτά
  • μαγείρεμα 2 ώρες
Βαθμολογήστε

Για τη λείο με χόντρο

  • 1½ kg γίδα ή κατσίκι σε κομμάτια
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 πρέζες κανέλα
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1½ φλ. χόντρο (αναποφλοίωτο σπασμένο σιτάρι)
Διαφήμιση

Διατροφικός Πίνακας

Διατροφική Αξία ανά μερίδα
    * Με βάση τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη των 2000 kcal για έναν ενήλικα.

    * Η θερμιδική κάλυψη και η σύσταση μακροστοιχείων γίνεται κατά προσέγγιση κι αφορά μια μερίδα της συνταγής.

    Εκτέλεση

    Ρίχνουμε σε ένα μπολ το αναποφλοίωτο σπασμένο σιτάρι και τον καλύπτουμε με ζεστό νερό.

    Σκεπάζουμε και τον αφήνουμε να μουλιάζει μέχρι να ετοιμάσουμε το κρέας.

    Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα το κρέας, το καλύπτουμε με νερό και το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει τελείως και να ξεκολλάει από το κόκαλο.

    Μεταφέρουμε το κρέας σε ένα σκεύος να κρυώσει, αφαιρούμε τα κόκαλα και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

    Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε στην άκρη.

    Ζεσταίνουμε σε καθαρή κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει, αλλά να μην πάρει χρώμα.

    Ρίχνουμε το κρέας και σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ανακατεύοντας.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.

    Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και ελάχιστη κανέλα.

    Τέλος ρίχνουμε το μουσκεμένο χόντρο και ανακατεύουμε.

    Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζωμό που έχουμε κρατήσει ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει το φαγητό.

    Μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει σχεδόν το κρέας και να μαλακώσει τελείως ο χόντρος.

    Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι.

    Αν χρειάζεται και άλλη υγρασία για να μαλακώσει καλά ο χόντρος, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Το λείο είναι έτοιμο όταν πήξει ελαφρά.

    Σερβίρουμε το φαγητό όσο είναι ακόμη ζεστό, γιατί όσο μένει το σιτάρι ρουφάει σάλτσα και στεγνώνει.

    Διαφήμιση
    Κάτι μαγειρεύεται