Λικέρ κυδώνι
Για το γρήγορο λικέρ κυδώνι με αρμπαρόριζα, πρέπει να διαλέξετε ώριμα κυδωνιά χωρίς χτυπήματα. Πλένουμε πολύ καλά τα κυδώνια να φύγει όλο το χνούδι από τη φλούδα. Τα σκουπίζουμε με μία πετσέτα. Θα χρησιμοποιήσουμε και τη φλούδα στο λικέρ καθώς και τις καρδιές των κυδωνιών.
Κόβουμε τα κυδώνια στη μέση και μετά κάθε κομμάτι σε 3-4 φέτες. Βάζουμε τις φέτες του κυδωνιού με τη φλούδα τους μέσα στο γυάλινο βάζο. Προσθέτουμε την αρμπαρόριζα, τη φλούδα λεμονιού και την κανέλα.
Περιχύνουμε το κυδώνι με το κονιάκ. Σφραγίζουμε καλά το γυάλινο βάζο. Φυλάμε το λικέρ κυδώνι σε δροσερό ντουλάπι για 1,5 με 2 μήνες.
Όταν περάσει αυτό το διάστημα της εκχύλισης, σουρώνουμε το λικέρ κυδώνι σε διπλωμένο τουλπάνι ή φίλτρο του καφέ, μέσα σε μία μεγάλη κανάτα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βάζουμε σε μία κατσαρόλα τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκαλιού και λεμονιού και το ξύλο κανέλας.
Ανακατεύουμε μια φορά κι αφήνουμε να βράσει για 2-3 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση το σιρόπι. Κατεβάζουμε το σιρόπι από τη φωτιά. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει τελείως. Αφαιρούμε τις φλούδες και την κανέλα.
Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι μέσα στο λικέρ κυδώνι. Ανακατεύουμε το λικέρ. Το ισομοιράζουμε σε δυο αποστειρωμένα μπουκάλια.
Σφραγίζουμε τα μπουκάλια και τα αφήνουμε να σταθούν για 1-2 εβδομάδες.
Το διατηρώ πάντα στο ψυγείο και το σερβίρω πάντα δροσερό και αρωματικό μετά από ένα γεύμα.
Μυστικά για το λικέρ κυδώνι
-Το λικέρ κυδώνι μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Εγώ προτιμώ αυτή την εκδοχή. Το λικέρ με ωμά κυδώνια έχει περισσότερο άρωμα και τη αυθεντική γεύση του κυδωνιού.
-Μην παραλείψετε την αρμπαρόριζα. Είναι μοναδικός ο συνδυασμός του κυδωνιού και της αρμπαρόριζας. Το φυτό της αρμπαρόριζας θα το βρείτε σε γλαστράκι σε όλα τα φυτώρια η ακόμα και σε ανθοπωλεία.
-Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι αλκοόλ σας αρέσει. Εγώ προσωπικά λατρεύω το κονιάκ σε αυτό το λικέρ γιατί ταιριάζει με το κυδώνι. Το χρώμα του λικέρ βέβαια βγαίνει λίγο πιο σκούρο. Αλλά αυτά είναι γούστα. Άλλο αλκοόλ που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η βότκα, που θα δώσει μια πιο ουδέτερη γεύση, τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε επίσης κόκκινο κρασί που θα δώσει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα και τέλεια γεύση στο λικέρ σας.
-Αν προτιμάτε τα λικέρ σας πολύ γλυκά, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο σιρόπι για πιο έντονη γλύκα.
-Τα κυδώνια που μένουν από το λικέρ μπορείτε να τα μαγειρέψετε με αρνάκι στην κατσαρόλα ή στο φούρνο. Γίνονται φανταστικά.
-Επίσης, μπορείτε να τα βάλετε σε ταψί με ζάχαρη και λίγο νερό και να τα σιγοψήσετε σκεπασμένα σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν καλά και το σιρόπι τους να πάρει ένα βαθύ κόκκινο χρώμα.
-Να τα σερβίρετε σκέτα ή με πιατέλα τυριών, ή πάνω σε γιαούρτι ή παγωτό.
Μάθετε περισσότερα για τη διατροφική αξία του κυδωνιού αλλά και περισσότερους τρόπους που θα το μαγειρέψετε εδώ.
Εκτός από αυτό το γρήγορο λικέρ κυδώνι με αρμπαρόριζα, φτιάξτε και την παρακάτω φανταστική συνταγή
https://www.argiro.gr/recipe/arnisio-kotsi-kudonia/