Για την ενεργοποίηση μαγιάς
Ενεργοποιούμε πρώτα τη μαγιά. Τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό.
Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10′ να ενεργοποιηθεί.
Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη και την προσθέτουμε στο αλεύρι.
Λουκουμάδες γιαουρτιού
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ.
Προσθέτουμε τη μαγιά και τη μαστίχα.
Κάνουμε λακκούβα στη μέση.
Διαλύουμε το μισό αλάτι στο νερό.
Το προσθέτουμε στο γιαούρτι.
Ανακατεύουμε καλά.
Το προσθέτουμε στο αλεύρι.
Με κουτάλι στο κέντρο ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο, λείο χυλό. Ο χυλός δεν πρέπει να είναι σφιχτός γιατί οι λουκουμάδες δε θα είναι αφράτοι και τραγανοί.
Σκεπάζουμε καλά το χυλό και τον αφήνουμε να σταθεί για 30′ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Για το τηγάνισμα
Τηγανίζουμε σε φριτέζα η βαθιά κατσαρόλα.
Γεμίζουμε κατά το 1/3 με ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει με σε μέτρια φωτιά.
Βουτάμε το αριστερό χέρι στον φουσκωμένο, αραιό πλέον χυλό ( όσο μένει να φουσκώσει η ζύμη αραιώνει ελαφρά η σύστασή της).
Κλείνουμε την παλάμη σε μπουνιά και πιέζουμε το χυλό προς τα πάνω.
Με κουταλάκι βουτηγμένο στο λάδι ή σε νερό κόβουμε μπαλάκι λουκουμά και το ρίχνουμε σε ζεστό λάδι. Με τον ίδιο τρόπο φτιάχνουμε και τους υπόλοιπους λουκουμάδες.
Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά γυρίζοντάς τους για 2′-3′, να ροδίσουν καλά.
Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν.
Σερβίρουμε αμέσως με λιωμένη σοκολάτα, ή μέλι και κανέλα.
Οι λουκουμάδες τρώγονται όσο είναι ζεστοί και τραγανοί.