Για τα κολοκυθάκια
Πλένουμε και κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες
Τα βάζουμε πάνω σε πετσέτα να μαζέψει την υγρασία τους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια για λίγα λεπτά να ροδίσουν ελαφρά.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό για 2 λεπτά λιγότερα από όσο αναγράφεται στην συσκευασία.
Για τη σάλτσα
Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες.
Σπάμε την σκελίδα σκόρδου.
Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4’.
Προσθέτουμε το σπασμένο σκόρδο και σοτάρουμε για 1’.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη καπνιστή πανσέτα και σοτάρουμε για 2’.
Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε λίγο να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε τις πένες όπως στάζουν και τις προσθέτουμε στο τηγάνι με την σάλτσα κρασιού.
Προσθέτουμε τα τηγανισμένα κολοκυθάκια και το τριμμένο τυρί, λίγο αλάτι και μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Προσθέτουμε τον δυόσμο ψιλοκομμένο.
Ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό από αυτό που έβρασαν τα ζυμαρικά για να αραιώσει η σάλτσα.
Ανακατεύουμε τα υλικά και σερβίρουμε αμέσως σε βαθιά πιάτα τα μακαρόνια.